Норвегия отбелязва деветата годишнина от терористичното нападение в Осло

  • 22 юли 2020 16:43

  • 436
  • 0
Норвегия отбелязва деветата годишнина от терористичното нападение в Осло
© Getty Images/Guliver

Норвегия отбеляза днес деветата годишнина от нападенията, извършени от десния екстремист Андерш Брайвик, и обеща да се бори с нетърпимостта, предаде БТА.

"Ние повтаряме думите "никога повече", за да си напомним за обещанието, което дадохме: да се борим всеки ден за ценностите, които терористът искаше да атакува", заяви премиерът на страната Ерна Сулберг по време на възпоменателна проява в квартала с правителствени учреждения в Осло.

Брайвик за пръв път призна, че се покайва за 77-те убийства

На 22 юли 2011 г. Брайвик извърши бомбено нападение в квартала с правителствените сгради и откри после стрелба срещу младежки лагер на Работническата партия на остров Ютьоя край столицата, като уби 77 души.

През август 2012 г. той беше осъден на 21 години затвор. Нападенията бяха най-сериозните прояви на насилие в Норвегия от Втората световна война. Лидерът на младежкото крило на Работническата партия Ина Ларвик каза, че "омразата отнема животи".

"Но ние знаем, че най-добрата противоотрова срещу омразата е любовта, надеждата и дружбата", заяви тя.

Ларвик беше простреляна четири пъти при нападението на остров Ютьоя, където Брайвик уби 69 човека. Други осем загинаха при избухване на бомба, поставена от десния екстремист в правителствения квартал в Осло. Имената на жертвите бяха прочетени днес на церемонията, на която също така присъстваха лидерът на Работническата партия Йонас Гар Стьоре и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който беше премиер на Норвегия по време на нападенията. Сулберг и други оратори споменаха и нападението срещу джамия близо до Осло миналата година.

Отделна церемония е планирана по-късно на остров Ютьоя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини