Латвия въвежда задължителна регистрация на посетителите от чужбина

  • 15 юли 2020 20:54

  • 455
  • 0
Латвия въвежда задължителна регистрация на посетителите от чужбина
© Pixabay

Латвийското правителство въвежда задължителна регистрация на посетителите от други страни с цел да контролира разпространението на коронавируса, заяви премиерът Кришянис Каринш, цитиран от ДПА.

От 16 юли лицата, влизащи в балтийската страна от чужбина, ще трябва да се регистрират при пристигането си, заяви Каринш, като подчерта, че правилото важи и за пристигащите с частни самолети и яхти. Първоначално регистрацията ще се извършва с хартиени документи, но до три седмици се очаква да бъде въведена електронна система.

За пето поредно денонощие в Латвия не е регистриран нито един нов случай на коронавирус

Задължителното събиране на данни цели да помогне за ограничаване на разпространението на коронавируса в Латвия, като се налагат карантинните правила.

"Наясно сме, че съществува потенциален, реален риск от хората, идващи в Латвия от така наречените високорискови райони или страни, където болестта е много по-разпространена, отколкото в Латвия и в сигурните граници на Европа", подчерта Каринш.

През юни Латвия отвори границите си за посетители от европейски страни с ниски равнища на заразяване. По-късно страната започна да допуска и лица, пристигащи от списък от страни, сметнати за безопасни от ЕС.

Посетителите от страни с до 15 случая на 100 000 жители няма да трябва да се подлагат на двуседмична карантина при влизане в Латвия. Целта на задължителната регистрация е да се накажат тези, които нарушават правилата за карантина.

Литва купува мобилно приложение, което да предупреждава за контакти с коронавирус

Правителството предвижда евентуално отнемане на разрешителни за пребиваване или визи, макар че за тази цел ще има нужда от одобрението на парламента.

В Латвия са открити 1178 заразени с коронавируса и 31 смъртни случая, свързани с Ковид-19. Според официални данни последните случаи са привнесени от чужбина, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
455 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини