Анджей Дуда стана жертва на руски шегобийци

  • 15 юли 2020 17:52

  • 957
  • 2
© Getty Images/Guliver (архив)

Преизбраният за втори мандат президент на Полша Анджей Дуда стана жертва на двама известни руски телевизионни водещи, известни с шегите си с видни личности - т.нар. пранкстъри Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус), предаде ТАСС.

Владимир Кузнецов (Вован) е пуснал в YouTube записа на разговора, чиято автентичност беше потвърдена днес от президентството във Варшава. Той позвънил на полския лидер в понеделник и представяйки се за генералния секретар на ООн Антаноиу Гутериш поздравил Дуда с победата на изборите в неделя и обсъдил редица насъщни въпроси, като по-специално споделил впечатленията си от дегустациата на известната полска водка "зубровка".

Индипендънт: Властта в Полша запази позиции до 2023 г.

"По време на разговора осъзнах, че нещо не е наред. Генералният секретар не изговаря така добре думата "зубровка", макар че гласът много приличаше на неговия", написа Дуда в туитър, съпровождайки текста с емотикон - смеещо се личице, предаде БТА.

Мнимият Гутериш задавал на Дуда въпроси за Украйна, за Русия и за изхода от президентските избори. На места в беседата на английски език Дуда изглежда изненадан от нейното развитие, но все пак се обръща към човека отсреща с "Ваше превъзходителство".

Обстоятелствата около инцидента се разследват от полските спецслужби, които по-конкретно се опитват да обяснят как някой може да се добере до телефона на държавния глава. Прессекретарят на министър, координиращ работата на спецслужбите Станислав Жарин заяви, че сътрудник на полското представителство в ООН проверил постъпилата молба за разговор, след което разговорът бил прехвърлен към канцеларията на полския президент.

Полски медии съобщиха, че на пресконференция днес политици от опозиционната "Гражданска коалиция" са поискали от управляващите да дадат пред обществото обяснения за това как се е стигнало до подобен разговор. Представителят на коалицията Павел Ковал каза, че трябва да има дискусия за формулата, по която да се водят такива международни разговори. По думите му по света има установена практика такива разговори да стават само чрез преводач.

Според полското списание "Впрост" в хода на разговора мнимият Гутариш казал, че е разговарял с Доналд Туск и че бившият полски премиер и бивш председател на Европейския съвет казал, че Дуда дискриминира общността ЛГБТ.

В хода на обясненията си, че това не е вярно и че уважава "всяко човешко същество", президентът споделил, че Туск не го харесва и затова говори така. По този повод Туск написа днес в "Туитър": "Харесвам ви, господин президент. Особено за откровеността".

Вован и Лексус и преди са стряскали с подобни телефонни обаждания под фалшива самоличност и други европейски политици, сред които френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Борис Джонсън, а също Елтън Джон и принц Хари. През септември 2015 г. в телефонен разговор с Елтън Джон, след като с него си направиха шега Вован и асистентът му, президентът на Русия Владимир Путин лично се извини на музиканта и описа шегаджиите така: " Безвредни момчета са, но това не ги оправдава". През февруари 2016 г. жертва на техните шеги стана и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, пред когото Вован и Лексус се представили като Пьотр Порошенко и Арсений Яценюк.

Истинската фамилия на Вован, по образование юрист и журналист, за първи път стана известна на обществеността през 2014 г. От април 2016 г. Вован и Лексус са водещи на седмичното пранк-шоу на тв канала НТВ заедно с Михаил Генделев.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
957 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Полски смешник

2020.07.15 | 19:58

2
За да получиш подкрепа от тръмп трябяа да си умен поне колкото него. Не е лесно защото повечето хора са по умни. Дуда обаче е там някъде.
Бай Васо Сърбеца

2020.07.15 | 18:33

1
пак уродливо име така ли, пак ли ни карате да четем урдоливи имена и да се изприщваме?

Добави коментар

Водещи новини