Австрия залага на "система-светофар" в борбата срещу коронавируса

  • 10 юли 2020 18:01

  • 1118
  • 0
Австрия залага на "система-светофар" в борбата срещу коронавируса
© Getty Images

Австрийското правителство залага на сътрудничеството с провинциите в борбата с коронавируса. Както заяви федералният канцлер Себастиан Курц, с разработена "система-светофар" ще се определя степента на опасност. Целта е уеднаквен начин на действие при спазване на регионалните особености. Това се прави за предотвратяване на нова карантина.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

"Системата-светофар" ще взема пред вид различни фактори: брой на заразените, на заболелите, проследяване на клъстерите и на ресурсите в сферата на здравеопазването. Едновременно с това ще бъдат разработени протоколи как да се реагира на евентуалното повишаване броя на заразените.

Действията трябва да бъдат на най-ниско ниво - на ниво общини и райони, за да се включват национални мерки само в краен случай.

Правителството залага на голям брой тестове и бързото им обработване, за което ще помагат 300 войници и 500 полицаи. Задачата на войниците ще е да отговарят на телефонните линии, разкрити във връзка с борбата с коронавируса. Полицаите ще наблюдават и контролират спазването на мерките за карантина, наложени на контактните лица.

Мерките ще се прилагат в съответствие с цвета на светофара - от зелено през жълто и оранжево до червено. Каталогът от мерки включва 17 ресора - от икономика, образование, контакти с клиенти до правителствена комисия, която работи в сътрудничество с провинциите.

Според министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер ще са нужни съгласувани действия с отговорните лица, например с областта на училищата и университетите с ресорния министър. Пример за " системата светофар" ще бъде системата за предупреждение за опасността от лавини, както и добри световни примери. Работата на системата ще започне следващата седмица.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1118 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини