Гражданите на ЕС са по-добре запознати с правата си

  • 09 юли 2020 14:03

  • 186
  • 0
Гражданите на ЕС са по-добре запознати с правата си
©

Ново проучване на Евробарометър за европейското гражданство и демокрацията, представено днес от Европейската комисия, показва, че 91 на сто от гражданите са запознати с понятието гражданин на Европейския съюз. Това е най-високото равнище на осведоменост от 2007 г. насам и представлява трайно увеличение спрямо отчетените през 2015 г. 87 на сто, се посочва в съобщението на комисията.

Повечето европейци знаят добре избирателните си права на национално и на европейско равнище. Според проучването 65 на сто от европейците са запознати с определението "гражданство на ЕС" и неговото значение, а 26 на сто са чували за това.

Гражданите са наясно с правото на жалба до институциите на ЕС (89 на сто), с правото на пребиваване в която и да е държава от ЕС (85 на сто) и с правото да получават същото отношение като гражданите на тази държава (81 на сто). Въпреки трайното нарастване на броя на европейците, които знаят как да постъпят, когато правата им са нарушени, едва 37 на сто се чувстват добре осведомени. Това представлява увеличение с 11 на сто спрямо отчетените през 2015 г. данни. Общо 92 на сто от попитаните отговарят, че ако се нуждаят от помощ в държава извън ЕС, в която собствената им държава няма консулство или посолство, биха потърсили подкрепа от европейско представителство, допълва БТА.

Попитани за свободното движение в ЕС, 84 на сто отговарят, че според тях то носи цялостни ползи за икономиката на тяхната държава. Това показва увеличение от 13 на сто спрямо 2015 г., отбелязва ЕК.

Последвайте канала на

Novini.bg
186 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини