ЕК изготвя планове за енергийна система на бъдещето и чисти водородни технологии

  • 08 юли 2020 16:39

  • 243
  • 1
ЕК изготвя планове за енергийна система на бъдещето и чисти водородни технологии
© Pixabay

За да постигне неутралност по отношение на климата до 2050 г., Европа трябва да преобразува своята енергийна система, на която се дължат 75 % от емисиите на парникови газове в ЕС. Стратегиите на ЕС за интегриране на енергийната система и използване на водорода, приети днес, ще проправят пътя към по-ефективен и взаимосвързан енергиен сектор, ръководен от свързаните цели за по-чиста планета и по-силна икономика, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Двете стратегии представят нова програма за инвестиции в чистата енергия в съответствие с пакета за възстановяване Next Generation EU на Комисията и Европейския зелен пакт. Планираните инвестиции имат потенциала да стимулират икономическото възстановяване от кризата, предизвикана от коронавируса. Те разкриват работни места в Европа и затвърждават водещите позиции и конкурентоспособността ни в стратегически отрасли, които са от решаващо значение за устойчивостта на Европа.

Германия се отказва от въгледобива до 2038 г.

Стратегията на ЕС за интегриране на енергийната система ще осигури рамката за прехода към екологична енергия. В стратегията се определят 38 действия за създаване на по-тясно интегрирана енергийна система, които включват преразглеждане на съществуващото законодателство, финансова подкрепа, научни изследвания и внедряване на нови технологии и цифрови инструменти, насоки за държавите членки относно фискалните мерки и постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива, реформа на управлението на пазара и планирането на инфраструктурата, както и по-добра информация за потребителите.

В интегрираната енергийна система водородът може да подпомогне декарбонизацията на промишлеността, транспорта, производството на електроенергия и сградите в цяла Европа. Стратегията на ЕС за използване на водорода разглежда начините за реализиране на този потенциал чрез инвестиции, регулиране, изграждане на пазари и научни изследвания и иновации.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
243 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
с

2020.07.08 | 17:37

1
с други думи ще ни вдигат цените на тока за да е зелен.

Добави коментар

Водещи новини