Новият вътрешен министър на Франция: Познавам трудностите на полицаите

  • 08 юли 2020 12:18

  • 213
  • 1
Новият вътрешен министър на Франция:  Познавам трудностите на полицаите
© getty images

Новият вътрешен министър на Франция Жералд Дарманен обеща подкрепа за силите за сигурност на страната, обвинявани в расизъм и полицейска жестокост.

"Искам да кажа на силите за сигурност, че като представител на местната власт аз познавам техните трудности", каза Дарманен, който е и кмет на северен индустриален град. Силите за сигурност ежедневно се сблъскват с физически рискове, но и с "атаки срещу авторитета им . . . които разяждат републиката", каза Дарманен на церемонията по предаване на поста от досегашния министър Кристоф Кастанер.

Макрон създава три по-мощни министерства за възстановяване от кризата

Кастанер беше критикуван от левицата заради суровите действия на полицията срещу протестиращите. Той обаче ядоса и полицията, като обеща да забрани използването на задушаващи хватки срещу заподозрени и каза, че полицаите ще бъдат временно освобождавани от длъжност, ако има каквото и да е "потвърдено подозрение" за расизъм.
Назначаването на десноцентристкия политик Дарманен беше една от най-сериозните правителствени промени, обявени в понеделник, няколко дни след като центристкият президент Еманюел Макрон назначи за свой нов министър-председател Жан Кастекс, също десноцентрист.

Дарманен, който преди това беше министър на бюджета, не спомена конкретно за предполагаеми полицейски злоупотреби, но каза, че французите очакват министерството да бъде "опора и пример".

Изглежда, че новият министър възприема твърда линия към спорните проблеми на идентичността, често свързвани с мястото на мюсюлманското малцинство във Франция. "Републиката е блок, а секуларизмът е неговата спойка", каза той.

"Трябва да сме непреклонни пред лицето на сепаратизма, както го нарича президентът на републиката, и да се борим с всички сили срещу политическия ислямизъм, който атакува републиката."

Последвайте канала на

Novini.bg
213 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
да

2020.07.08 | 13:15

1
френските педали да коленичат пред арабите. прошка да им искат и краката да им целуват. жените да си дават, че негрите имали нужди.

Добави коментар

Водещи новини