Емил Радев: ЕС трябва да впрегне потенциала на новите технологии в борбата с престъпността и тероризма

  • 23 юни 2020 16:30

  • 824
  • 2
Емил Радев: ЕС трябва да впрегне потенциала на новите технологии в борбата с престъпността и тероризма
© ГЕРБ

Огромният потенциал на изкуствения интелект трябва да се използва в борбата срещу престъпността и тероризма.

Тази позиция изрази евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014). Той участва в заседанието на Комисията по граждански свободи и вътрешни работи в ЕП, където се разисква проектостановище относно правните предизвикателства пред използването на изкуствения интелект за граждански и военни цели.

„Изкуственият интелект е способен да обработва огромни обеми от данни, за да прогнозира тенденциите и анализира информацията далеч по-бързо от всякога”, изтъкна българският евродепутат, като допълни, че това може да помогне за разкриване и предотвратяване на бъдещи рискове и евентуални пробиви в сигурността. Той настоя в проектостановището да се обърне специално внимание на защитата на данните и киберсигурността. „Те не са продукт или услуга, а система от мерки. Не се изчерпват с еднократни действия, а са процес, в който рисковете растат и ако не се адаптираме, ще изоставаме”, категоричен бе Радев, който е зам.-председател на Комисията по граждански свободи и вътрешни работи и докладчик от страна на ЕНП по документа.

„Изкуственият интелект не признава националните граници – той не може да остане ограничен, оперира в целия свят, независимо дали става въпрос за финансовите пазари или за военни конфликтни ситуации. Това прави още по-наложително регулирането на важни правни въпроси, свързани със създаването и използването на полуавтономни и автономни оръжия”, подчерта българският евродепутат. Той уточни, че много държави правят значителни инвестиции в развитието на военните приложения на изкуствения интелект, но тези въпроси не са застъпени на европейско ниво.

Емил Радев: ЕП призова за бързо приемане на България в Шенген, Съветът е на ход

„В Бялата книга на ЕС аспектът за военната употреба на изкуствения интелект не се разглежда”, припомни Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014), подкрепяйки изграждането на общи европейски основи в тази област. „Тази рамка трябва да създаде среда, в която да впрегнем огромния потенциал на изкуствения интелект и в борбата срещу престъпността, терористичното съдържание онлайн и киберпрестъпността”, настоя евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

В проектостановището евродепутатите приканват колегите си от правната комисия да отразят в бъдещата резолюция за употребата на изкуствения интелект възможността за ускоряване на икономическото развитие на ЕС. Документът призовава да се зачитат основните права, ценности и свободи, залегнали в Договорите на ЕС, и акцентира, че при използването на изкуствения интелект за противодействие на престъпността не трябва да се допускат цензура и дискриминация на мненията в мрежата. В проектостановището се изтъква и ролята на новите технологии за подобряване на процеса на анализ и събиране на данни в съдебната система. Отчитат се и ползите при глобални кризи като избухналата пандемия от COVID-19, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
824 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.06.23 | 16:37

1
Ей шефе тези супер компютри в америка и япония да не си помислиш, че са за окраса
Истината

2020.06.23 | 18:22

2
АДВОКАТ НА МАФИЯТА В ЕВРОПАРЛАМЕНТА? ЕВРОДЕПУТАТЪТ ЕМИЛ РАДЕВ ИСКАЛ ОТ ЛИБИЙЦИТЕ 4,5 МИЛИОНА ЕВРО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА ТАНКЕРА БАДР

Добави коментар

Водещи новини