Германският вътрешен министър забрани дясната екстремистка групировка "Нордадлер"

  • 23 юни 2020 11:38

  • 355
  • 0
Германският вътрешен министър забрани дясната екстремистка групировка "Нордадлер"
© Getty Images/Guliver

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер забрани дясната екстремистката групировка "Нордадлер", предаде ДПА.

Говорител на вътрешното министерство съобщи новината в Туитър. По думите му полицията е предприела действия срещу "Нордадлер" в четири германски провинции. Групировката е активна основно в интернет пространството.

"Десният екстремизъм и антисемитизмът нямат място в интернет", подчерта говорителят на германското министерство на вътрешните работи.

Германското правителство осъди готвените от десни екстремисти планове за атентати срещу джамии

По оценка на вътрешното министерство групировката, чието име в превод означава "северен орел", изповядва нацистка идеология и действа под още няколко имена. Нейните членове се кълнат във вярност на Адолф Хитлер и други висши нацистки фигури и използват символиката и езика на нацисткия режим. Заедно със съмишленици те планирали и проект за създаване на нацистко селище в провинцията.

Групировката е определяна като силно антисемитска. Лидерът ѝ одобрил в публична група в комуникационното приложение Телеграм нападението срещу синагога в Хале.

При атаката през октомври миналата година 28-годишен германец опита да нахлуе в еврейския храм. След като не успя, той уби двама души - на улицата и в дюнерджийница. Очаква се нападателят да бъде изправен пред съд следващия месец.

Забраната на "Нордадлер" е третата, наложена от германския вътрешен министър на организация за десен екстремизъм от началото на годината, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
355 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини