Фон дер Лайен представи "Стратегия на ЕС за ваксините"

  • 17 юни 2020 14:31

  • 477
  • 4
Фон дер Лайен представи "Стратегия на ЕС за ваксините"
© Getty Images/Guliver (архив)

Европейската комисия представи европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането на ваксини срещу COVID-19, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е заяви: Време е за наука и за солидарност. Няма нищо сигурно, но аз съм убедена, че можем да мобилизираме ресурсите, необходими за откриване на ваксина, и да победим вируса веднъж завинаги. Трябва да сме готови да произведем и въведем такава ваксина в цяла Европа и по света. Тази ваксина ще бъде пробив в борбата с коронавируса и свидетелство за това, което партньорите могат да постигнат, когато обединят своите знания, изследвания и ресурси. Европейският съюз ще направи всичко по силите си, за да осигури достъп до ваксина на всички хора по света, независимо от това къде живеят.

Стратегията има следните цели:

- Гарантиране на качеството, безопасността и ефикасността на ваксините.

- Осигуряване на бърз достъп до ваксини за държавите от ЕС и техните граждани, като същевременно се полагат усилия за солидарност в световен мащаб.

- Осигуряване на равен достъп до ваксина на достъпна цена възможно най-рано.

Немската компания CureVac получи одобрение да тества коронавирусна ваксина върху хора

Стратегията на ЕС се основава на два стълба:

- Осигуряване на производството на ваксини в ЕС и достатъчен запас за неговите държави членки чрез предварителни споразумения за закупуване с производителите на ваксини чрез Инструмента за спешна подкрепа. Допълнително финансиране и други форми на подкрепа могат да бъдат предоставени в допълнение към тези споразумения.

- Адаптиране на регулаторната рамка на ЕС към извънредните обстоятелства в момента и използване на съществуващата регулаторна гъвкавост, за да се ускори разработването, разрешаването и наличността на ваксини при спазване на стандартите за качество, безопасност и ефикасност на ваксините.

Филип Епитропов
477 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
тиквата

2020.06.17 | 17:58

4
тиквата и ваксината дето я няма я плати авансово.
Моля ?

2020.06.17 | 16:45

3
Запишете стандарта на живот и хората да са здрави и щастливи, без стрес. Вируси няма да има.Който ги създаде от тях ще умре.
123

2020.06.17 | 14:46

1
Нещем я ! Да си я ползва Бил Гейтс и СЗО
Гост

2020.06.17 | 15:39

2
тъпанар

Добави коментар

Водещи новини