Посланикът на Чехия в Москва повикан в руското външно министерство

  • 15 юни 2020 14:10

  • 337
  • 0
Посланикът на Чехия в Москва повикан в руското външно министерство
© Pixabay

Посланикът на Чехия в Москва Витезслав Пивонка бе извикан днес в руското външно министерство за ответна реакция на неприятелските стъпки на Прага, заяви говорителката на министерството Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

На 5 юни руското посолство в Прага получи нота от чешкото външно министерство, с която бе уведомено за изгонването от Чехия на двама служители на посолството. Двамата руски дипломати, обявени за персона нон грата, напуснаха страната на 7 юни. Още преди това чешкият премиер Андрей Бабиш заяви на извънредна пресконференция, че един от дипломатите в руското посолство умишлено е подал на контраразузнаването лъжлива информация за подготвяно нападение срещу чешки политици. Според премиера действията на този човек "още повече са усложнили чешко-руските отношения".

Чехия гони двама руски дипломати

Руското външно министерство заяви, че действията на Прага ще получат адекватен отговор и ще бъдат отчетени при формирането на руската политика спрямо Чехия. След разговора в руското МВнР Пивонка каза, че е обсъдил с директора на Трети европейски департамент Олег Тяпкин две теми. "Ние получихме отговора на руската страна (на изгонването на руските дипломати от Чехия), получихме две имена (на чешки дипломати, които ще бъдат обявени) за персона нон грата", обясни той пред журналистите.

Двамата чешки дипломати, обявени за персона нон грата, ще бъдат експулсирани до сряда вечерта, допълва Франс прес. Имената и постовете им не се посочват.

Чешкият посланик добави, че ситуацията около паметника на маршал Иван Конев в Прага ще бъде "главният въпрос" на предстоящите руско-чешки консултации, които могат да се състоят след няколко седмици и на които ще се обсъждат и "политически въпроси", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини