След пандемията папата призова човечеството да протегне ръка на бедните

  • 13 юни 2020 16:35

  • 475
  • 3
След пандемията папата призова човечеството да протегне ръка на бедните
© Getty Images/Guliver

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март призова днес човечеството "да протегне ръка на бедните" и заклейми в същото послание "цинизма" и "безразличието" на онези, които се разпореждат с цели състояния от своя компютър или трупат богатства от продажби на оръжия и наркотици, предаде Франс прес.

"През тези месеци, когато целият свят бе залят от вирус, носещ страдания и смърт, отчаяние и заблуди, видяхме толкова много протегнати ръце!", посочи с радост папата в послание по повод Световния ден на бедните, който ще се отбележи на 15 ноември.

Приветствайки с признателност за пореден път усилията на лекарите, обгрижващия персонал, аптекарите, долроволците и свещениците, застанали с риск за живота си на предната линия в борбата с пандемията, Франциск заяви, че те са "презрели заразата и страха, за да носят подкрепа и утешение".

Той противопостави смелостта им на "онези, които стоят с ръце в джобовете и не позволяват да ги трогне бедността, на която често стават съучастници".

Папата дарява 1 милион евро за благотворителни усилия за коронавируса в Рим

"Безразличието и цинизмът са насъщна храна за тях", наблегна папата, споменавайки също и "протегнатите ръце, докосващи компютърните клавиатури, за да местят парични суми от една в друга част на света, обричайки на богатство олигархии, на мизерия - множество хора и цели нации - на разорение". И освен това - "ръцете, протягани, за да събират пари от продажба на оръжия, които други ръце, дори ръцете на деца, ще използват, за да сеят смърт и бедност".

Аржентинският върховен понтифик постави наравно с тези хора наркотрафикантите, живеещи в лукс, корумпираните и законодателите, които не прилагат собствените си закони.

И обратното, "щедростта, която подкрепя слабия", е "условие за един изцяло хуманен живот", настоя папата. Но същевременно призна: "Църквата не може да предложи глобални решения" в отговор на "мълчаливия вик на многобройните бедняци", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
475 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.06.13 | 19:45

3
da bre glupav pederas da protegnem raka na tezi deto se kucat po 15 parti I imat po 10 deca I horata bokluk vav evropa da imat po 10 deca niama da mogat da gi otglejdat izkaraite zakoni pederas da imat nai mnogo po 2 deca I dedni pederaso dolen niama da ima.
йокин

2020.06.13 | 17:54

2
Висшестоящият,му началник,не дава парите,да се прахосват.
папа

2020.06.13 | 16:53

1
папата свига е призовавал ами да отвори хазната на ватикана. знаем,че са най богатата корпорация. пак искат да се правят на хрисими за чужда сметка.

Добави коментар

Водещи новини