Макрон предлага диалогът Сърбия-Косово да бъде възобновен на среща на върха в Париж

  • 11 юни 2020 13:10

  • 215
  • 0
Макрон предлага диалогът Сърбия-Косово да бъде възобновен на среща на върха в Париж
© Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на е предложил диалогът Сърбия-Косово да бъде възобновен на среща на върха в Париж когато двете страни са готови за това, съобщава албанският сайт "Екзит".

В писмо, изпратено до косовския премиер Авдулах Хоти, Макрон предлага подкрепата на Франция за реформи за укрепване на правовия ред в Косово, за борба с корупцията и организираната престъпност, икономическо и социално развитие и интеграция в ЕС.

Макрон посочва, че основно предизвикателство пред косовското правителство е възобновяването на диалога със Сърбия и търсенето на решение на спора чрез всеобхватно, окончателно и законово обвързващо споразумение.

Косово отчасти отмени 100-процентното мито върху стоки от Сърбия и Босна

От повече от година Франция и Германия се ангажират с възобновяването на диалога, който би могъл да започне по време на предстояща среща на върха в Париж. Вярвам във вашето участие на тази среща и вашата готовност да предприемете необходимите мерки, за да може диалогът да продължи, като Сърбия също ще трябва да свърши своята част, написал Макрон.

В писмото си Макрон подчертава, че ролята на ЕС трябва да остане централна, тъй като спорът е предизвикателство за европейската сигурност, докато двете страни имат за цел да се присъединят към ЕС.

Френският президент уверява косовския премиер, че върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и специалният представител на ЕС Мирослав Лачак имат неговото пълно доверие да водят посредничеството в косовско-сръбския диалог, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
215 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини