80% от полицаите, обвинени в насилие, не получават наказание

  • 05 юни 2020 10:27

  • 414
  • 2
80% от полицаите, обвинени в насилие, не получават наказание
© getty images

В Белгия 80 на сто от полицаите, обвинени в насилие, не получават наказание от правосъдието, показват официални данни, представени в местни медии.

Отбелязва се, че всяка година в страната срещу полицаи за упражнено насилие се издават по около 30 осъдителни присъди. От осъдените половината получават условни наказания, от които 30 на сто са за лишаване от свобода, а 20 на сто са за общественополезен труд.

Най-често разследваните случаи са в Брюксел и са свързани с действия при случайна проверка на гражданин. За миналата година общият брой на проверките по заведени жалби е бил 81, показват данните. Най-често жертва на полицейски произвол стават чужденци.

От 15 юни Белгия отваря сухопътните си граници

Уточнява се, че данните за наложени дисциплинарни наказания (мъмрене, намаление на заплатата, временно отстраняване от длъжност или понижение в чин) срещу провинили се полицаи се пазят от две до пет години. Допълва се, че огромно е значението на административните ръководители, които често поощряват по-агресивните си колеги с разбирането, че биха били полезни при опасни операции. Наблюденията показват, че агресивните полицаи обикновено имат същото поведение и у дома.

Медиите съобщават, че днес в Брюксел ще се гледа дело за полицейско насилие над суданец, който в края на април е бил пребит при проверка, докато се опитвал да достигне общежитие за мигранти. След като бил "проверен", той бил изоставен на улицата от полицаите, а по-късно бил приет в спешно отделение в болница с наранявания по едното око и по тялото. По този случай обвиняеми са четирима полицаи, от които единият е заплашен от три години лишаване от свобода, предаде БТА.

Същевременно в Белгия не са рядкост и проявите на насилие срещу полицията, като в последния известен случай служител на реда бе нападнат при задържането на предполагаем крадец. Кадри от събитието в имигрантския столичен квартал "Андерлехт" бяха разпространени през май и те показват как полицай получава ритник в лицето. По-късно бе съобщено, че носът на полицая е бил счупен, а служебните коли са били изпотрошени. Преди това събитие в същия квартал загина местен младеж, който бягаше от полицейска проверка, но бе блъснат от движещ се срещу него цивилен автомобил със служители на реда.

Последвайте канала на

Novini.bg
414 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
стринка Юлияна

2020.06.05 | 13:34

2
крайно време е братя Българи и ние да излезем на улицата срещу циганския терор. До кога ще търпим циганите да ни убиват насилват у ограбват?
поп Грую

2020.06.05 | 11:15

1
А в България процентът е 100

Добави коментар

Водещи новини