Франция с предложение кога да бъдат отворени границите в Шенгенското пространство

  • 05 юни 2020 06:28

  • 1504
  • 0
Франция с предложение кога да бъдат отворени границите в Шенгенското пространство
© getty images

Франция ще предложи в петък на страните от ЕС да отворят вътрешните граници в Шенгенското пространство от 1 юли, заяви в четвъртък френският държавен секретар за външните работи Жан-Батист Льомоан, съобщи ТАСС.

"Франция в петък по време на съвета по вътрешни работи на Евросъюза, който ще се проведе като видеоконференция на министрите на вътрешните работи на страните от Европа, ще направи предложение да бъдат отворени границите в Шенгенската зона от 1 юли", каза Льомоан пред телевизия Бе Еф Ем.

Той отбеляза, че "по въпроса за отварянето на границите е нужна координация". "Ние констатираме, че в Шенгенската зона и сега има голямо съвпадение на мненията за отмяната, например от 15 юни, на контрола, който беше въведен. Три четвърти от страните-членки се придържат към такъв подход", каза държавният секретар.

Льомоан допълни, че също така "ще бъдат обсъдени мерките, които могат да прилагат страните, които не влизат в Шенгенската зона". "Срокът от един месец до 1 юли ще ни позволи за се подготвим добре. Възможно е да бъде съставен списък от страни, които ще въведат определени контролни мерки или ограничения във връзка със съществуващото равнище на епидемията", заяви Льомоан.

В Швейцария обявиха значително облекчаване на мерките, наложени заради COVID-19

Последвайте канала на

Novini.bg
1504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини