От 15 юни Белгия отваря сухопътните си граници

  • 03 юни 2020 18:32

  • 980
  • 0
От 15 юни Белгия отваря сухопътните си граници
© Getty Images/Guliver (архив)

От 15 юни сухопътните граници на Белгия ще бъдат отворени, съобщи премиерът Софи Уилмес. Тя посочи, че всеки пътуващ към друга страна от ЕС и Великобритания трябва предварително да се увери какви са условията, налагани срещу епидемията от COVID-19 в държавата, към която се е насочил.

От 8 юни в Белгия се премахва списъкът на разрешените дейности и се пристъпва към списък със забрани. Запазва се забраната за твърде близък контакт с хора извън тесния семеен кръг, особено когато не е възможно ползването на предпазни средства. Остава забраната за масови събития, като Уилмес призова да се използват други начини, вместо митинги, от онези, които искат да изразят съпричастие със събитията в САЩ от последните дни.

В Белгия пребоядисаха цял вагон в памет на Джордж Флойд

Разширява се възможността за срещи с близки - до 10 души седмично, вместо до четирима, както досега, предаде БТА. До 1 юли остават ограниченията за културни прояви с публика, а при събитията на закрито остава препоръката за ползване на маска. От началото на следващия месец ще бъдат разрешени тренировки на открито на до 50 души, както и конференции, но масовите събития остават забранени до 31 август.

От 8 юни белгийците ще могат да пътуват като туристи в страната си. Отварянето на граници за пътувания извън ЕС ще бъде преценено на европейско равнище, поясни Уилмес. Летището в Брюксел ("Завентем") съобщи по-рано днес, че от средата на юни в сградата ще бъдат допускани само пътуващи с температура до 38 градуса и служители. "Завентем" ще бъде една от аерогарите в ЕС, където ще бъдат търсени и прилагани за първи път бъдещи общоевропейски мерки за борба с разпространението на заразни болести.

В Белгия се роди нова професия - "издирвач на COVID-19"

До днес в Белгия жертвите на COVID-19 са 9522, като 17 са от последното денонощие. От общия брой на жертвите 48 на сто са издъхнали в болница и причината за смъртта им е потвърдена, докато останалите са хора, починали в старчески домове, при които са потвърдени 26 на сто, а останалите се водят "със съмнение" за причината. За последното денонощие са открити още 70 заразени (общо 58 685 досега), от които 31 са постъпили в болница.

Местните здравни власти изразиха изненада, че не са се сбъднали очакванията им за "отскок" в броя на заразените с облекчаването на ограниченията през май. Същевременно медии съобщават, че все повече хора пренебрегват изискванията и започват отново да се прегръщат и целуват при среща.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
980 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини