ЕК започва втория етап от консултацията за справедливи минимални заплати

  • 03 юни 2020 15:13

  • 2131
  • 2
ЕК започва втория етап от консултацията за справедливи минимални заплати
© Pixabay

Европейската комисия започва втория етап от консултацията с европейските синдикати и организации на работодателите относно начините да се гарантират справедливи минимални работни заплати за всички работници в Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Първият етап от консултацията се проведе между 14 януари и 25 февруари 2020 г., като Комисията получи отговори от 23 европейски социални партньори. Въз основа на получените отговори Комисията заключи, че са необходими допълнителни действия на равнището на ЕС.

Комисията няма за цел да се въведе единна европейска минимална работна заплата, нито да се хармонизират системите за определяне на минималната работна заплата. Ако бъде приета, мярката ще се прилага различно в зависимост от системите и традициите на държавите членки при определянето на минималната работна заплата, като изцяло се зачитат националната компетентност и свободата на договаряне на социалните партньори.

В консултационния документ за втория етап се посочват възможни действия от страна на ЕС, с които да се гарантира, че минималните работни заплати се определят на подходящо равнище и защитават всички работници. Колективното договаряне играе ключова роля, както подчертаха социалните партньори в отговорите си на първия етап от консултацията.

ЕК ще ни помогне със 770 млн. евро за запазване на работните места

Социалните партньори се приканват да отговорят на въпросите в консултацията до 4 септември 2020 г., включително и на това какъв вид инструмент би бил най-подходящ. Комисията обмисля както законодателни, така и незаконодателни инструменти, например директива в областта на условията на труд и препоръка на Съвета.

Филип Епитропов
2131 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Знае се

2020.06.03 | 23:42

2
Само за пенсиите нищо не се пише ,говори или коментира защото старите толупи си седят в къщи и преживят когато хапнат нещо и гледат в една точка.
Iavor

2020.06.03 | 15:50

1
Щом има място за тълкуване пак ще го извъртим по нашенски и ще си останем най-бедни в Европа.

Добави коментар

Водещи новини