1,3 милиона румънци са се върнали в страната за два месеца

  • 03 юни 2020 14:51

  • 731
  • 0
1,3 милиона румънци са се върнали в страната за два месеца
© Getty Images/Guliver (архив)

Близо 1,3 милиона румънци са се завърнали в страната през последните два месеца, предимно защото са загубили работата си зад граница, в страни като Испания, Италия, Великобритания и Германия, в контекста на пандемията от новия коронавирус, съобщава информационният сайт "Зиаре", като се позовава на статистика на компанията "eJobs".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Компанията констатира, че с разхлабването на ограниченията, въведени заради пандемията, румънците отново са започнали да търсят работа в чужбина, като 20 000 молби за работа са регистрирани само през месец май.

Нови 141 случая на COVID-19 в Румъния за денонощие

Румънците са променили критериите, според които търсят работа, констатира компанията и посочва, че за разлика от ситуацията преди пандемията, медицинската застраховка вече е важен критерий, предаде БТА.

"Уплашени от последиците, които пандемията предизвика в икономиките на страните, където са работели, но и от огромната вълна от заразявания, те се завърнаха у дома и започнаха на първо време да търсят работа в Румъния. С отмяната на мерките за карантина в много европейски страни се наблюдава увеличаване на броя на молбите за работа зад граница", посочва "eJobs".

"Една от основните промени сега е, че след като решат да емигрират, хората търсят сигурност, че работодателят ще им предложи здравно осигуряване или че ще имат достатъчно висока заплата, за да си позволят медицински грижи или хоспитализация в случай на заразяване с новия коронавирус. Преди епидемията подобни условия бяха редки при търсенето на работа зад граница", казва Богдан Бадя, изпълнителен директор на "eJobs".

В момента най-търсени са работни места в Германия, Франция, Великобритания и Гърция.

Ако допреди няколко години Испания и Италия доминираха в класацията, сега тези страни са едва на 8-мо и 9-о място в предпочитанията на румънците, изпреварени от Австрия и Белгия, отбелязва Бадя.

Друга наблюдавана промяна е търсенето на специалисти в сферата на медицината. Близо 4000 работни места в тази сфера бяха обявени само през месец май. Следващата най-търсена категория са квалифицираните работници, кандидати, които да работят в сферата на производството, с опит в строителството и инсталациите, допълва изпълнителният директор на "eJobs".

Очаквано е намаляло търсенето на работници в сферата на туризма, на детегледачки и в сферата на домакинството, констатират в "eJobs".

Нови правила влизат в сила за рибарите в Румъния, информира телевизия "Диджи 24", като се позовава на заповед на министерството на земеделието в контекста на епидемията от новия коронавирус.

Рибарите ще трябва да спазват дистанция от 10 метра един от друг и да не контактуват помежду си. Те не трябва да консумират алкохолни напитки и е забранено да си правят скара, предаде БТА.

Моловете в Румъния отварят отново на 15 юни

При влизане в зоната на водоема за любителски риболов, ще бъде измервана температурата на посетителите. Трябва да бъдат осигурени предпазни маски и дезинфектанти за ръцете и рибарските принадлежности. Мостовете ще бъдат дезинфекцирани от администраторите на водоемите.

Рибарите трябва да носят предпазни маски до достигане на мястото, където ще ловят риба за удоволствие, и да не контактуват помежду си, предвижда заповедта.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
731 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини