Белгия: До двама на маса

  • 01 юни 2020 12:58

  • 739
  • 0
Белгия: До двама на маса
© Getty (архив)

Кафенетата и ресторантите в Белгия се очаква да заработят отново следващата седмица, след като дейността им бе прекратена през март заради общите мерки за пресичане на епидемията от COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Властите въвеждат строги ограничения преди заведенията отново да отворят за посетители, съобщават местни медии.

Предвижда се всички клиенти да запазват маса предварително. Целта е заведенията да разполагат с данните на посетителите и така националната система за проследяване на болни и заразени да може да се свърже с тях при нужда.

В Белгия се роди нова професия - "издирвач на COVID-19"

Всички клиенти ще имат право да сядат на маси само на открито, а менютата на заведенията ще трябва да бъдат написани на табла, за да се ограничи подаването на предмети между сервитьорите и посетителите. На една маса ще могат да сядат само по двама души, а между масите ще се пази разстояние от метър и половина.

В събота Белгия обяви, че отваря границите към съседните държави за пътуване на разделени семейства. Часове по-късно френските власти уточниха, че от тяхна страна границата остава затворена и върнаха пътуващите с предупреждение за глоба и дори арест при повторен опит да напуснат Белгия.

Представители на местните власти в Нидерландия изразиха учудване, че не са били предупредени за намеренията на своите белгийски колеги. От Нидерландия  уточниха, че Белгия е взела едностранно решение и при затварянето на границите през март.

Според белгийски медии може да се очаква, че след средата на юни границите с Франция и Германия ще бъдат отворени и от двете страни. Засега само границата с Люксембург е отворена за движение, уточниха медиите.

Белгийски принц се зарази с COVID-19. Олеква с 11 000 евро

По последни данни в Белгия вчера са починали още 19 заразени с новата болест (9486 досега), 25 са постъпили в болница, а 32 са били изписани с подобрено здраве. В неделя са били открити 136 новозаразени (58 517 от началото на епидемията). От края на май дневният брой на изследваните в страната е почти 20 хиляди.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини