Протести в Италия срещу правителството

  • 30 май 2020 18:21

  • 2045
  • 2
Протести в Италия срещу правителството
© gettyimages (архив)

Няколкостотин души излязоха днес на протест в Милано срещу италианското правителство, пренебрегвайки мерките за социална дистанция, наложени заради коронавируса, предаде БТА, цитирайки АНСА. Някои от демонстрантите бяха свалили и маските си, за да могат да скандират антиправителствени лозунги.

Демонстрантите от Движението на оранжевите жилетки се събраха на площада пред миланската катедрала, за да изразят недоволството си от действия на кабинета на Джузепе Конте. Подобен протест имаше и в Болоня, където също бяха пренебрегвани мерките за социална дистанция. В Рим демонстранти от оранжевите жилетки и от крайнодясното движение Казапаунд също се събраха на протест.

Движението на оранжевите жилетки се зароди в Италия миналата година по примера на Движението на жълтите жилетки в съседна Франция. Демонстрантите носят светлоотразителни оранжеви жилетки и призовават за ново избрано от народа правителство и за връщане към италианската лира.

Начело на Движението на оранжевите жилетки е бившият италиански карабинер, генерал Антонио Папалардо. Движението участва миналата година в областите избори в Умбрия, но спечели едва 0,13 процента от гласовете. Сега демонстрациите са породени от това, че коронавирусната криза е изпразнила джобовете на някои италианци. Днес на протестите се чуха и скандирания от сорта: "Тук има хора, които не са яли. Тук има хора, които от 4 месеца не са получавали заплата. Гладни сме".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2045 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.05.30 | 20:14

1
Братушките пак развързаха кесията.
Аз

2020.05.30 | 21:13

2
На вас циганите все братушките са ви виновни за нещо

Добави коментар

Водещи новини