Лидери на ЕС призоваха Вашингтон да преосмисли решението си за скъсване със СЗО

  • 30 май 2020 17:33

  • 1929
  • 2
Лидери на ЕС призоваха Вашингтон да преосмисли решението си за скъсване със СЗО
© gettyimages (архив)

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призоваха днес САЩ да преосмислят обявеното от тях решение за скъсване със Световната здравна организация, предаде БТА, цитирайки АФП.

Глобалното сътрудничество и солидарността чрез многостранни усилия са единственото ефективно и жизнеспособно средство за спечелване на тази битка, пред която светът е изправен, заявиха Фон дер Лайен и Борел, визирайки пандемията от коронавирус, засегнала цялата планета. "СЗО трябва да продължи да бъде в състояние да ръководи международния отговор на пандемиите, сегашни и бъдещи. Ето защо участието и подкрепата на всички са необходими и съществени", заявяват Фон дер Лайен и Борел в съвместно комюнике.

"Изправени пред тази световна заплаха, дойде моментът да укрепим сътрудничеството и да намерим общи решения. Трябва да избегнем действия, които отслабват резултатите на международно ниво. В тази връзка призоваваме САЩ да преосмислят обявеното от тях решение", посочват Фон дер Лайен и Борел.

СЗО: Европа не бива да орязва разходите за здравеопазване

Докато светът продължава да се бори срещу пандемията от COVID-19, основната задача на всеки е да спасява човешки живот и да овладява и смекчава тази пандемия, се казва в изявлението. Двамата европейски лидери изтъкват, че ЕС продължава да подкрепя СЗО в това отношение и вече е предоставил допълнителни средства.

Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че "слага край на отношенията" между неговата страна и СЗО, която от началото на епидемията обвинява, че се държи твърде снизходително към Китай, откъдето през декември тръгна разпространението на коронавируса. САЩ, които традиционно са най-големият донор за агенцията на ООН, ще "пренасочат тези средства към други спешни световни потребности на общественото здраве, които го заслужават", заяви Тръмп пред медиите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1929 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Hayri

2020.05.30 | 22:06

2
Защо трябва да спонсорират терористична организация. От тази и ООН обикновенните хора и бедните държави са опитни лаборатории за шепа ционисти.
Бай Васо Сърбеца

2020.05.30 | 19:55

1
ЕС Чифутски боклуци, управлявани задколисно от Сорос и Рокфелер

Добави коментар

Водещи новини