Гледай на живо

Евро 2020: Португалия - Германия 1:0

Във Франция задържаха мъж, финансирал геноцид над 800 хил. души

16 май 2020 16:55

Във Франция задържаха мъж, финансирал геноцид над 800 хил. души
© Gettyimages (архив)
3579 1

Фелисиен Кабуга, смятан за финансист на геноцида в Руанда и един от главните обвиняеми, издирван от международното правосъдие, беше арестуван тази сутрин близо до френската столица, предаде Франс прес, като се позова на общо изявление на парижката главна прокуратура и жандармерията.

84-годишният Кабуга живеел в Аниер сюр Сен в парижки район под фалшива самоличност. Той е обвинен, че е създал милициите Интерахамве, главната въоръжена групировка, действала при геноцида от 1994 г., когато, по данни на ООН, са избити 800 000 души.

Срещу Кабуга е издадена заповед за арест от т.нар. Международен механизъм - структура, натоварена да завърши работата на Международния наказателен трибунал за Руанда, информира БТА.

Французите не знаят за жертвите на Холокоста

,,Този арест е напомняне, че отговорните за геноцид могат да бъдат изправени пред правосъдието и да отговарят за деянията си дори и 26 години след като се ги извършили'', заяви главният прокурор на Международния механизъм Серж Брамерц.

,,Задържането на Кабуга свидетелства също за нашата решимост'', каза той и благодари на френските съдебни власти, без чието изключително сътрудничество и компетентност арестът не би бил възможен.

Очаква се Кабуга да бъде прехвърлен в Хага, за да бъде съден.

Novini.bg
3579 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.05.16 | 18:56

1
Вижте го в гугъла - грозен негър, изтребвал хора в Африка. Породист нов французин. Франция е кочина от малоумници.

Добави коментар

Водещи новини