Ирландия започва от понеделник постепенно да смекчава ограниченията заради коронавируса

  • 15 май 2020 20:36

  • 869
  • 0
Ирландия започва от понеделник постепенно да смекчава ограниченията заради коронавируса
© Pixabay

От понеделник Ирландия започва постепенно да смекчава карантинните мерки, въведени в края на март за спиране на разпространението на новия коронавирус, съобщи премиерът Лио Варадкар, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

"Мога да потвърдя, че от понеделник е възможно да прЕминемЕминемМаршъл Брус Матърс III (на английски: Marshall Bruce Mathers III), по-известен с при пълна безопасност към първата фаза на нашия план за смекчаване на рестрикциите, свързани с COVID-19", заяви Варадкар на пресконференция в Дъблин.

Северна Ирландия изготви план за излизане от извънредното положение

От понеделник някои хора ще могат да се върнат на работа, главно в строителството, ще бъдат отново отворени също някои магазини, като градинските центрове. Освен това ще бъде възможно хората да се срещат навън, но не повече от четирима души на едно място и при условие да има разстояние от два метра помежду им.

Плажовете отново ще бъдат достъпни, ще може да се играе и тенис. Планът на правителството съдържа пет етапа от по три седмици, като последният се очаква да започне на 10 август. Предвидена е и възможност за връщане към предишен етап, ако вирусът вече не е под контрол.

Ако смекчаването на ограничителния режим не доведе до засилване на разпространението на вируса, е възможно в рамките на даден етап да бъдат въведени допълнителни облекчения, посочи Варадкар.

Следващата оценка на ситуацията ще бъде направена на 5 юни. Премиерът каза, че от понеделник се въвежда също 14-дневна карантина на пътниците, които пристигнат на ирландските пристанища и летища от чужбина. Това ще се отнася и за хората, идващи от Великобритания, уточни той.

От 12 март Ирландия затвори училищата, а от 28 март в страната беше наложен режим на самоизолация, който впоследствие беше удължен до 18 май. По най-нови данни, огласени вчера, от Ковид-19 в страната са починали 1506 души.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
869 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини