Германия планира да започне да отваря постепенно границите си от събота

  • 13 май 2020 15:07

  • 10570
  • 0
Германия планира да започне да отваря постепенно границите си от събота
© Getty Images/Guliver

Германското правителство одобри мерки за постепенно смекчаване на граничния контрол, съобщи днес министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер, цитиран от ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато страните от ЕС работят за възстановяване на свободното движение в съюза до средата на следващия месец.

Границата с Люксембург ще е първата, която ще бъде отворена, след като бе решено граничният контрол да не продължи след изтичането в петък на сегашния срок, каза германският вътрешен министър пред репортери в Берлин.

Той съобщи още, че се водят разговори с Дания за отваряне на границата ѝ с Германия, "щом датското правителство приключи консултациите със съседните държави".

В съгласие с Франция, Швейцария и Австрия Германия реши границите ѝ с тези страни да останат затворени до 15 юни, след като първоначално предвиденият срок трябваше да изтече този уикенд.

Австрия и Германия отварят отново границата си на 15 юни

Германия затвори границите си на 16 март и допуска само пътуващи по уважителна причина като шофьори на тирове, трансгранични работници и медици. Зеехофер каза, че се водят дискусии дали към списъка да се добавят и други групи хора.

По план Германия ще отвори отново всичките си гранични пунктове, с извършване на проверки, след като в последните седмици много от тях бяха напълно затворени.

Тези проверки също ще бъдат леко облекчени, като федералната полиция ще осъществява проверки на места, а не системен контрол, каза вътрешният министър.

Той подчерта, че изпълнението на плановете ще зависи от това дали данните за заразата продължават да показват напредък в борбата на Германия и съседките й срещу новия коронавирус.

Ограничителните мерки срещу пандемията през последните два месеца на практика ликвидираха туристическия сектор, който пряко или косвено генерира около 10 процента от икономическия продукт на ЕС.

Европейската комисия обаче каза днес, че страните от съюза биха могли отново да отворят границите си с други държави членки за туристическия сезон, ако епидемията от коронавируса е под контрол и здравните им системи са добре подготвени, отбелязва ДПА.

Близо 800 нови случая и 101 жертви на коронавируса в Германия

Външните граници на ЕС ще останат затворени до 15 юни, ако 27-те страни в съюза се придържат към съвета на Комисията от миналата седмица.

Макар решението за смекчаване на граничния контрол да е в ръцете на всяка страна в ЕС, Зеехофер отбеляза, че подобни мерки ще имат смисъл само в координация със съседните държави.

Френският вътрешен министър Кристоф Кастанер съобщи днес, че Франция ще запази контрола по границата с Германия до 15 юни, въпреки че ще има известно облекчаване на мерките, за да се улеснят хората, които трябва редовно да минават през границата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
10570 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини