Европейският парламент кани Виктор Орбан на дебат в Брюксел

  • 12 май 2020 18:35

  • 1071
  • 0
Европейският парламент кани Виктор Орбан на дебат в Брюксел
© Getty Images/Guliver

Председателят на Европейския парламент Давид СасолиДавид Сасоли63-годишният италианец Давид Сасоли е новият председател на Европейския парламент. Той е бивш изпрати покана до унгарския премиер Виктор Орбан да участва в дебат в Брюксел в четвъртък. Сасоли отбелязва, че няма да бъде възможно Орбан да се включи в дебата, посветен на неговата страна, от разстояние.

В поканата, разпространена от пресслужбата на ЕП, се посочва, че желание за участие в дебата е изявила унгарският министър на правосъдието Юдит Варга. Сасоли уточнява, че правилата предвиждат в подобно обсъждане с евродепутатите засегнатата държава да бъде представена на най-високо равнище.

Румънският президент представи мерките, които влизат в сила след 15 май

ЕП предвижда в четвъртък да обсъди мерките, въведени от Унгария за противодействие на епидемията от COVID-19. Евродепутатите приеха през април резолюция, в която определиха тези мерки като "напълно несъвместими с европейските ценности".

Сасоли заявява в поканата, че наскоро ръководството на ЕП е решило на тази сесия да не се допуска участие от разстояние в дебатите, въпреки извънредните обстоятелства.

От пресслужбата на ЕП уточняват, че се запазва възможността за гласуване по електронна поща, както стана възможно от началото на епидемията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1071 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини