Унгарските депутати отхвърлиха Истанбулската конвенция

  • 05 май 2020 21:31

  • 1542
  • 3
Унгарските депутати отхвърлиха Истанбулската конвенция
© gettyimages (архив)

Унгарският парламент прие декларация, с която отхвърля ратифицирането на Истанбулската конвенция против насилието над жени и призовава правителството да лобира срещу нея в ЕС, предаде БТА, цитирайки ДПА и АФП.

Декларацията беше приета със 115 гласа "за", 35 "против" и три "въздържали се". Опозицията гласува против декларацията, а по време на гласуването жените депутати издигнаха табели с цитати от сексистки и женомразки изказвания от техни колеги мъже на предишни заседания на парламента.

Правителството на премиера Виктор Орбан подписа конвенцията през 2014 г., но не я беше ратифицирало. То освен това се опасява, че ратифициране на документа би го задължило да дава убежище на бежанци, които са преследвани в своите страни заради своята джендърска идентичност или сексуална ориентация. След връщането си на власт преди 10 години Виктор Орбан прокара вписване в конституцията на брака като съюз единствено между един мъж и една жена, а през 2018 г. извади от списъка за акредитирани дипломи в Унгария джендър изследванията.

ЕП зове за приемане на Истанбулската конвенция

В приетата днес декларация правителството заявява, че "има правото да защитава своята страна, култура, закони, традиции и национални ценности и посочва, че основни елементи от конвенцията, като защитата на децата и борбата с насилието над жените вече са включени в унгарското законодателство.

Истанбулската конвенция е подписана, но не и ратифицирана, от шест членки на ЕС: Унгария, България, Латвия, Литва, Словакия и Чехия. Великобритания я е подписала, но без да я ратифицира, отбелязва АФП.

Филип Епитропов
1542 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
гост

2020.05.06 | 05:12

3
Там има ХОРА , а не родоотстъпници и мижитурки
Георгиев

2020.05.05 | 23:02

1
Браво на унгарците! Добре да видят и нашите депутати и министри, че/цитирам/: "правителството заявява, че "има правото да защитава своята страна, култура, закони, традиции и национални ценности и посочва, че основни елементи от конвенцията, като защитата на децата и борбата с насилието над жените вече са включени в унгарското законодателство." Всяка страна трябва да има достойнство, а не да играе по свирката на" великите"!
???

2020.05.05 | 23:25

2
Къде отиде бе,другарю

Добави коментар

Водещи новини