Австрия премина първия етап от смекчаването на мерките срещу коронавируса без увеличаване на броя на заразените

  • 05 май 2020 15:55

  • 998
  • 0
Австрия премина първия етап от смекчаването на мерките срещу коронавируса без увеличаване на броя на заразените
© Getty Images/Guliver

Австрия каза, че е преминала първия етап от разхлабването на карантинните мерки без увеличаване на инфекциите с новия коронавирус, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

"Справихме се добре с първия етап", каза на пресконференция здравният министър Рудолф Аншобер.

Началото бе поставено на 14 април с отваряне на няколко категории търговски обекти, които бяха спрени от работа в продължение на месец.

"Ситуацията е много стабилна, взехме правилните решения в правилния момент", заяви Аншобер.

Дневното увеличение на броя на новите инфекции, което бе 50 процента, когато бяха наложени ограниченията, бе сведено до 0,2 процента.

В събота, ден след официалното отменяне на ограниченията за излизане навън, в Австрия подновиха работа редица бизнеси. Много служители се върнаха във фирмите си от началото на седмицата, въпреки че се насърчава работата от дистанция. Значително се увеличи и използването на обществения транспорт.

Исторически максимум на безработицата в Австрия през април

Кафенетата и ресторантите ще отворят на 15 май. Вчера се върнаха в класните стаи учениците, които са последна година, останалите класове ще подновят занятията си на 18 май. Границите на страната, затворени от 10 март, не бяха отворени и се допуска преминаването на хора само при някои изключения.

Австрия, управлявана от коалиция между консерватори и зелени, има 15 569 случая на новия коронавирус, от които 2107 са още активни, а 606 души починаха при население от 8,8 милиона.

Австрийците трябва да носят маски в търговските обекти и обществения транспорт и да спазват социална дистанция на закрито.

Резултатите от втората фаза облекчения, започнала тази седмица, ще бъдат анализирани в следващите 10-ина дни. "Ако се справим без голямо увеличение (на инфекциите) и ако числата останат стабилни, ще сме направили още една голяма крачка напред", каза Аншобер, който призовава за бдителност.

Проучване на националния статистически институт, при което от 21 до 24 април е тествана представителна извадка от 1432 души над 16 години, показва, че само един от всички е заразен с вируса, което се равнява на 0,15 процента. Подобно проучване, направено през първата седмица на април, даде резултат от 0,33 на сто, отбелязва БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
998 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини