ЕС и ЕЦБ са мобилизирали стотици милиарди евро за подпомагане на държавите, обяви зам.-председател на ЕП

  • 04 май 2020 21:20

  • 766
  • 1
ЕС и ЕЦБ са мобилизирали стотици милиарди евро за подпомагане на държавите, обяви зам.-председател на ЕП
© Pixabay

Информацията и комуникацията са от решаващо значение за справяне с настоящата здравна и икономическа криза, породена от пандемията от коронавируса. Това заявиха днес заместник-председателите на Европейския парламент, Отмар Карас (ЕНП, Австрия) и Катарина Барли (С&Д, Германия), след два месеца съвместни усилия на ЕС за борба с коронавируса, предадоха от пресслужбата на представителството на ЕП в България.

„Жизненоважно е на първо място всички национални органи да излъчват ясни и последователни послания към обществеността относно необходимите мерки за ограничаване разпространението на вируса, особено при вземането на решения за премахване на ограничителните мерки, като това трябва да бъде координирано в целия ЕС", отбеляза заместник-председателят Отмар Карас.

7,4 милиарда евро събраха светът в подкрепа на разработването на ваксина срещу коронавируса

„Неотложно е също така, в интерес на поддържането на единството и солидарността на ЕС, националните органи да положат повече усилия за комуникиране на общите действия в ЕС за подпомагане на държавите членки по време на тази криза, особено в контекста на борбата с дезинформацията. Ето защо е важно пресконференциите и обръщенията към медиите на председателя на Европейската комисията У. фон дер Лайен да бъдат широко разпространявани в държавите членки. Информацията създава осведомеността“, добави г-н Карас.

Заместник-председателят Катарина Барли заяви:

„В крайна сметка инициативите, предприети на равнище ЕС, се одобряват не само от членове на Европейския парламент от всички държави членки, но и от министрите на всички национални правителства. Всички изпълняваме нашата роля при вземането на решения и всички печелим от крайния резултат."

„Това е важно във връзка с нашето задължение за прозрачност и отчетност, опазванео на демокрацията и доверието в нашите институции. Много аспекти на настоящата криза изискват общ подход и обединени ресурси, като например съгласуването на правила за поддържане на отворени граници за притока на жизненоважни медицински и хранителни доставки, подкрепата за предприятията, работните места и потребителите, насърчаването на изследвания за ефективни ваксини, общите правила за авиокомпаниите, мерките за подпомагане на селското стопанство и туристическия сектор, както и помощта за нашите непосредствени съседи и партньори от трети страни“, допълни г-жа Барли.

„ЕС и ЕЦБ заедно са мобилизирали стотици милиарди евро финансова подкрепа за подпомагане на държавните финанси и икономиката, което е възможно само поради кредитоспособността на Европейския съюз и мащабното въздействие, което той има, когато действа съвместно“, заяви г-н Карас.

Последно, но не и по важност, заместник-председателят Катарина Барли подчерта, че „Голяма част от тези усилия не се отразяват достатъчно или, още по-лошо, дезинформационните кампании набират скорост и подхранват обществото с фалшиви новини, които са в ущърб на истинските усилия за взаимна подкрепа в тези много трудни и несигурни времена.“

Последвайте канала на

Novini.bg
766 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Празнословие и демагогия равно на Европейски съюз

2020.05.04 | 21:55

1
наближава денят в който тези хартии губят стойността си ако една държава няма икономика хартиите и нямат стойност никъде по света така че и трилиони да отпускат и бидони да отпускат това е просто една хартия която като я запалиш със запалката изчезва

Добави коментар

Водещи новини