Какви са притесненията за транспорта и туризма в ЕС след коронавируса?

  • 28 април 2020 20:00

  • 1741
  • 1
Какви са притесненията за транспорта и туризма в ЕС след коронавируса?
© Pixabay

Комисията на Европейския парламент по транспорт и туризъм (TRAN) настоява за по-голяма подкрепа за сектора, като призовава Европейската комисия да координира мерките за възстановяване на общоевропейско ниво. Това се казва в съобщение от пресцентъра на ЕП у нас.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

По време на дебат във вторник с комисаря по транспорта Адина Вълян, членовете на ЕП изредиха множество неотложни проблеми за сектора, причинени от пандемията от COVID-19.

Членовете на комисията TRAN настояха за много по-тясно сътрудничество и общ подход в Европейския съюз за избягване на подобни едностранни и некоординирани действия на отделни държави членки, които почти доведоха до разпадане на единния пазар, когато мерките за ограничаване бяха първоначално въведени.

Евродепутатът Андрей Новаков с важен коментар за пакет "Мобилност"

Комисарят А. Вълян увери членовете на ЕП, че в близките дни ще бъде представен пакет от помощи за транспортния сектор и възможно най-скоро ще бъде представена стратегия за излизане от кризата.

„Комисията работи по набор от препоръки за улесняване на тази координация и за избягване на фрагментацията“, каза тя.

Предстоящите насоки за координиране на усилията в ЕС ще включват различни видове транспорт, както и мерки за безопасност, например правила за социално дистанциране и почистване на превозните средства.

По време на дебата, множество евродепутати настояха, че правата на пътниците трябва да се спазват и трябва да се запази възможността за потребителите да им бъдат възстановени направените разходи .

Европейската комисия трябва да изясни всички останали неясноти, така че тези права да бъдат зачитани във всички държави членки, добавиха те.

Комисарят се съгласи, че ваучерите трябва да бъдат направени по-привлекателни за потребителите и да бъдат гарантирани от държавата. Тя добави, че с помощта на различни средства, както и временното разхлабване на правилата за държавна помощ, „държавите членки са свободни сами да решат как да оформят мерките и да помогнат на компаниите да оцелеят“.

Някои евродепутати повдигнаха въпроса за влошените условия на труд на транспортните работници, на които се налага да работят дълги часове, с намалена сигурност и недостатъчни лични предпазни средства. Г-жа Вълян заяви, че въпреки облекчените правила за шофиране и почивка, здравето и безопасността на работниците остават приоритет.

Евродепутатите отново изразиха притесненията си относно срива на туристическия сектор - тема, която беше обсъдена с еврокомисаря Тиери Бретон на 21 април.

Европейската комисия ще предложи допълнителни мерки и стратегия за възстановяване на туристическата екосистема преди началото на летния сезон.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1741 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.04.28 | 23:20

1
Най- накрая да започнат да ги чистят тези автобуси и тези самолети и влакове това са възможно най мръсните места.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини