Чехия с рекордно понижение на новите случаи на COVID-19

  • 28 април 2020 13:14

  • 1313
  • 0
Чехия с рекордно понижение на новите случаи на COVID-19
© getty images

Чехия регистрира най-голямото понижение на новите случаи на COVID_19 от повече от шест седмици в момент, когато облекчава карантинните мерки, въведени за възпиране разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Броят на новите случаи нарасна за изминалото денонощие с 41, което прави общия брой заразени в страната 7449. Ппочиналите са 223.

Централноевропейската страна с население 10,7 милиона души регистрира далеч по-малко случаи на коронавирус от западноевропейските си съседи, след като предприе бързи действия със затварянето на училищата и на повечето магазини, и въведе изискване да се носят маски на обществени места.

Чехия отслабва рестриктивните мерки

Дневното нарастване на новите случаи на заразата е под 100 от 22 април, а бизнесът оказва натиск на правителството да вдигне някои карантинни мерки, въведени от средата на март.

В резултат на това правителството ускори поетапното отваряне на частния сектор, въпреки че някои здравни експерти предупредиха да не се предприемат прибързани действия.

От вчера са отворени магазините до 2500 кв. м и фитнес залите. Правителството планира пълното отваряне на магазините и ресторантите до 25 май. Ограниченията за събиранията бяха облекчени, като се разрешава събирането на обществени места на групи до 10 души, вместо досегашните двама. На чехите отново е разрешено да пътуват в чужбина, но трябва да представят отрицатален тест за коронавирус или да преминат карантина, след като се върнат.

Секторът на производството на автомобили подновява работа, което ще облекчи икономиката, отбелязала свиване тази година. Заводът на "Шкода", собсвеност на "Фолксваген", поднови работа вчера след повече от петседмично прекъсване.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1313 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини