Франция игнорира призив на ЕС да вдигне забраната за износ на лекарства, използвани при COVID-19

  • 23 април 2020 20:51

  • 1775
  • 3
Франция игнорира призив на ЕС да вдигне забраната за износ на лекарства, използвани при COVID-19
© Pixabay

Франция разшири списъка на лекарствата, забранени за износ от страната, включително и десетки такива, използвани при лечението на Ковид-19, въпреки поредица от призиви от ЕС да премахне ограниченията, които могат да доведат до дефицит в други страни, показват документи, цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Новите забрани от Париж бяха приети два дни преди виртуалната среща на върха на ЕС, на която лидерите ще обсъждат укрепването на финансовата солидарност в съюза в борбата срещу пандемията и запазването на общия пазар, базиран на свободното движение на стоки.

Макрон с план за излизане на Франция от изолацията

Европейската комисия изпрати на 7 април писмо до френското правителство, призовавайки го да вдигне забраната върху десетки лекарства, жизнено необходими при лечението на пациенти с коронавируса, казаха пред Ройтерс служители от ЕС.

Но вместо да се вслуша в тези призиви, Париж силно разшири забранителния списък на лекарствата, показва писмо, видяно от Ройтерс, изпратено от френския лекарствен регулатор ANSM до фармацевтичните дистрибутори на 21 април.

От офиса на френския премиер, здравното министерство и лекарствения регулатор не са отговорили на запитвания за коментар.

Сред лекарствата, които дистрибуторите не могат да изнасят от Франция, са болкоуспокоителни, седативи и такива за отпускане на мускулатурата, както и няколко, които се тестират за възможно лечение на Ковид-19, включително ремдесивир, хидроксихлорокин, лопинавир и ритонавир, сочат списъците на ANSM.

Ограниченията се отнасят и за инсулин, който е жизненоважен за милиони хора с диабет в цяла Европа. Някои от забранените за износ лекарства не са дефицитни във Франция, но са в някои страни от ЕС.

Такъв е случаят, например, с атракуриум и рокурониум, които отпускат мускулатурата и се използват при интубирането на критично болни пациенти с Ковид-19. Италия, Белгия и Нидерландия са сред страните от ЕС, които предупредиха, че тези две лекарства могат да се окажат изчерпани в техните страни, според вътрешен списък на ЕС за дефицитни лекарства, датиран от 1 април и видян от Ройтерс.

Европейската агенция по лекарствата предупреди за тежки странични ефекти от хлорохина

Говорителка на Еврокомисията каза пред Ройтерс днес, че Франция е една от няколко страни в ЕС, които са игнорирали призивите за премахване на някои търговски бариери за лекарствата. Тя добави, че в момента се водят преговори с цел Франция, която е център за дистрибуция на лекарства в цяла Европа, да бъде убедена да отмени "непропорционалните ограничения".

Ако не бъде постигнат компромис, комисията може да предприеме съдебна процедура срещу Париж, посочи говорителката. Разпратени са писма и до други страни членки, главно от Централна и Източна Европа, които също са обявили подобни ограничения върху износа на лекарства, с призив да ги премахнат, "за да не се пречи на колективната способност за ефективна борба срещу коронавируса".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
1775 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Zv.

2020.04.23 | 22:09

3
А бе къде се намирате бе богупомазани? Като имате, ще давате, това е солидарност. А вие сте жалки и алчни егоисти

2020.04.23 | 22:04

2
Това е краят на ЕС. Ще остане само една "чакалня" с България, Румъния, Македония и Албания.
това е то .....

2020.04.23 | 21:25

1
европейска солидарност и тия боклуци ще ни казват какво да правим

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини