Смог от Чернобил се появи над Киев, властите отричат да има радиация

  • 17 април 2020 18:44

  • 1659
  • 5
Смог от Чернобил се появи над Киев, властите отричат да има радиация
© Getty Images, архив

Силен вятър разпали отново потушените горски пожари край атомната централа в Чернобил. Димът достигна до Киев и предизвикаха драстично замърсяване на въздуха, предаде БНТ.

Образува се гъст смог в Киев, но властите уверяват, че няма химическа или радиологична заплаха. Гражданите на столицата, обаче, са били призовани да не излизат от домовете си.

Пожарът край Чернобил се разшири

Министерството предупреждава, че смогът може да причини главоболие, кашлица, затруднено дишане, дразнене на очите и възпаления на дихателните пътища.

Пожарът в чернобилската гора продължава на приливи и отливи вече две седмици и е обхванал около 11 500 хектара площ, отбелязва БТА.

Борба с него водят 1100 пожарникари. Властите го свързват със сухата зима без достатъчно сняг. Засилените ветрове през последните дни усложниха задачата на огнеборците.

Кметът на Киев Виталий Кличко обаче успокои във видео в интернет жителите, че засега откъм Чернобил идва "само дим, но без радиация".

Успокоително изявление направи и шефът на украинската хидрометеорологична служба Николай Кулбида, цитиран от ТАСС. Според него димът над Киев вчера не е дошъл откъм Чернобил, защото вятърът е бил северозападен, а откъм Житомирска област, където е имало няколко пожара и прашна буря поради засушаването.

Кулбида каза, че се извършва непрекъснат радиационен мониторинг и не е регистрирано превишение на нормите. Той добави, че в близките 10 дни в страната, освен над западните райони, не се очакват валежи.

"Така че в районите, където тлеят треви, торф и гори, няма да има валежи, но няма да има и значително усилване на вятъра", обясни той.

Последвайте канала на

Novini.bg
1659 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Петър Христов

2020.04.17 | 19:33

3
Работя в атомна централа и съм наясно. Няма начин да няма радиация. Отново лъжат и мажат...
САМО ЧЕ,

2020.04.18 | 06:58

5
ТАМ УПРАВЛЯВАТ ЮДОХАЗАРИТЕ-МАСОНИ-ЦИОНИСТИ.
Това ли е

2020.04.17 | 19:40

4
Това ли ще бъде облака от Сахара, за който уж ни предупредиха? Понеже всичко в нашата държава се основава на лъжи, та няма да се учудя, ако радиационният облак го именоват на Сахарски.
шашкъни

2020.04.17 | 19:22

2
баси изродите малко ли ни беше 86та, пияни ватенки!!!!!!!!!
Ъ

2020.04.17 | 19:08

1
Тези урки.......,..... Искат отново да ни отровят!!!!!!! Защо н го гасят този пожар кой чакат. ????? Нали не искат никой Рус. Да им помага!!!!!??????

Добави коментар

Водещи новини