Интелектуалки от Европа с призив срещу националните егоизми по време на пандемия

  • 11 април 2020 08:03

  • 768
  • 1
Интелектуалки от Европа с призив срещу националните егоизми по време на пандемия
© Getty Images/Guliver (архив)

Край на националните егоизми. Време е Европа, попаднала под ударите на COVID-19, да се покаже единна, солидарна и отговорна - това гласи призивът, отправен от редица европейски интелектуалки към европейските правителства и европейските управници в разгара на пандемията от Ковид-19, пише в. "Република".

Призивът се съдържа в петиция на италиански, френски и английски, качена в електронното издание на италианския вестник. Тя е подписана от италианската писателка Елена Феранте, от италианската режисьорка и сценаристката Кристина Коменчини, от италианската режисьорка Маргарете фон Трота, от интелектуалката Юлия Кръстева и др.

Урсула фон дер Лайен: Антивирусните мерки в ЕС не бива да подкопават демокрацията

В призива се напомня и за ролята на жените в обществото и по време на големи кризи, като последната световна война и за ролята, която те могат да изиграят сега във възстановяването от кризата.

Авторите на петицията изискват от европейските правителства и управници да забравят за разделенията и да покажат, че Европа може да прояви единство, солидарност и отговорност в действията за справяне с кризата. Припомнят се и ценностите, върху които трябва отново да се съгради Европа.

Посочва се, че пандемията е поставила в центъра самотата, здравето, отношенията между поколенията, между икономиката и човечността.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Радина Лазарова
768 1

Коментари 1

Добави коментар
NINA

2020.04.11 | 09:37

1
NIAMA EVROSAIYZ TO RABOTESHE ZA IKONOMIKITE NA ANGLIA FRANCIA I GERMANIIA RAZPADA SE

Добави коментар

Водещи новини