Италия удължава ограничителните мерки заради коронавируса

  • 10 април 2020 22:38

  • 3556
  • 0
Италия удължава ограничителните мерки заради коронавируса
© Getty Images/Guliver

Италианският премиер Джузепе Конте обяви днес, че правителството удължава срока на ограничителните мерки срещу коронавируса до 3 май, макар че някои видове магазини може да отворят отново от 14 април, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

"Това е трудно, но необходимо решение, за което поемам цялата политическа отговорност", каза на пресконференция Конте.

Драконовските ограничения за движението и затварянето на повечето магазини и бизнес дейности из цяла Италия бяха наложени на 9 март и трябваше да приключат на 13 април.

Премиерът каза, че ще бъдат направени някои изключения и от 14 април може да бъдат отново отворени книжарниците, магазините за канцеларски материали и за детски дрехи и бебешки стоки.

СЗО: Преждевременно отменяне на мерките срещу COVID-19 може да доведе до повторната поява на пандемията

"Не можем да изхождаме от принципа, че вирусът ще изчезне от нашата територия, не можем да си позволим възобновяване на заразата", заяви Конте. Ако се откажем сега, рискуваме да изгубим всички положителни резултати и ще трябва да тръгнем отново от нулата, предупреди той, цитиран от Франс прес.

Конте отново изрази разочарованието си от реакцията на Европейския съюз, който обяви финансиране от 500 милиарда евро за преодоляване на икономическите предизвикателства, породени от пандемията.

Първоначалните преценки показват, че ще са ни нужни 1,5 трилиона евро, каза той. Европейските решения представляват само първа крачка и тя е недостатъчна, допълни премиерът. Той отново повтори, че би искал да се появи система за обединяване на дълга чрез т.нар. коронаоблигации.

Конте каза, че ще се бори докрай за коронаоблигациите, отхвърляни от страните в Северна Европа, главно Германия и Нидерландия.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
3556 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини