Полският Сейм одобри гласуването по пощата на президентските избори

  • 07 април 2020 07:47

  • 211
  • 0
Полският Сейм одобри гласуването по пощата на президентските избори
© Pixabay

Долната камара на полския парламент одобри снощи закон, предвиждащ на президентските избори на 10 май да се гласува по пощата, предадоха световни агенции, цитирани от БТА.

Предстои законът да бъде гласуван от Сената на страната. В негова подкрепа гласуваха депутатите от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС).

Новата мярка ще позволи произвеждането на национални избори въпреки пандемията, отбелязва ДПА. Освен това законът позволява на председателя на Сейма (долната камара) да отложи президентските избори с една седмица, за да даде повече време за подготвяне на процедурите за гласуване по пощата.

По-рано вчера ПиС не успя да внесе проекта си за разглеждане от Сейма, защото броят на гласувалите "за" и "против" беше еднакъв. На гласуването тази вечер обаче проектът на управляващата партия получи 230 гласа "за" срещу 227 "против". След това долната камара започна веднага работа и три часа по-късно прие проектозакона, отбелязва ТАСС.

Управляващата партия настоява изборите да се произведат в срок въпреки увеличаването на броя на починалите от болестта Ковид-19, причинявана от новия коронавирус. Критици обвиняват ПиС, че рискува общественото здраве в опит да осигури втори мандат на своя кандидат, действащия президент Анджей Дуда, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Novini.bg
211 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини