ЕК осигури още над 48 млн. евро за изучаването на COVID-19

  • 31 март 2020 15:09

  • 233
  • 0
ЕК осигури още над 48 млн. евро за изучаването на COVID-19
© Pixabay

Европейската комисия съобщи днес, че осигурява допълнително 48,5 млн. евро за 18 проекта, насочени към изследване на болестта COVID-19.
Средствата ще бъдат от програмата "Хоризонт 2020".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

По този повод еврокомисарят Мария Габриел отбелязва, че изследванията ще помогнат на лекарите по-добре да откриват COVID-19 и така ще се ограничи разрастването на епидемията. По нейните думи по този начин опасността ще намалее и това е поредният принос на ЕС в преследването на бързина в засичането на заболяването.

Говорител на ЕК уточни, че в ЕС се извършват изпитания за въздействието на лекарството хлороквин срещу Ковид-19, но досега няма доказателства за положителното влияние на препарата, по данни на европейската Агенция по лекарствата. Необходими са усилени клинични изпитания, за да се достигне до бързо откриване на лечение. Тези изпитания се извършват от държавите в ЕС. Възможно е да се премине към европейски изпитания, за да се съберат повече доказателства за възможно лечение, добави той.

ЕС отпуска близо 40 млн. евро на Западните Балкани в борбата срещу COVID-19

В отговор на въпроси говорителят поясни, че първите съобщения, свързани с COVID-19, по данни на Световната здравна организация и на Европейския център за предотвратяване и надзор на заболяванията, са от 31 декември миналата година. Тогава Китай съобщава за многобройни случаи на пневмония с неясен произход в Ухан. На 9 януари 2020 г. Пекин уточнява, че нов коронавирус причинява епидемия.

Вирусите нямат националност и не признават граници. Необходимо е международно сътрудничество, това е пандемия. С обвинения никой няма да се излекува, заяви говорителят по повод спора за определението "китайски вирус", както и заради твърденията, че САЩ може да имат вина за появата на новото заболяване. Той допълни, че засега остава невъзможно да се определи точно как са се заразили хората в Китай, предаде БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:  

 

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
233 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини