Бюджетният дефицит на Румъния може да превиши 5%

  • 31 март 2020 10:08

  • 337
  • 0
Бюджетният дефицит на Румъния може да превиши  5%
© Pixabay

Румъния може да покрие нуждите си от финансиране за период от пет месеца, но пандемията от коронавирус засяга значително приходите и бюджетният дефицит през 2020 г. може да превиши 5 процента от брутния вътрешен продукт. Това заяви румънският финансов министър Флорин Къцу в интервю за Ройтерс, цитирано от Аджерпрес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Правителството в Букурещ одобри пакет мерки на стойност 3 процента от БВП, които варират от гарантиране на кредитни линии и субсидиране на разходите по заемите на малките и средни предприятия до увеличаване на бюджета за здравеопазване и отпускане на помощ за техническа безработица, напомня агенцията.

Флорин Къцу заяви, че изпращането в техническа безработица на около един милион румънци би струвало 4 милиарда леи месечно (еврото се разменя за 4,83 леи).

"Подготвени сме да подкрепим мярката за техническата безработица за повече от месец", заяви министърът, като добави, че се очаква днес да бъде одобрена актуализация на бюджета.

Поставиха под пълна карантина град в Румъния

На въпрос дали Румъния ще поиска заем от Международния валутен фонд през тази година, както направи по време на световната финансова криза преди едно десетилетие, Къцу отговори: "Нямаме предвид такова нещо в момента".

"Целите в краткосрочен план са финансиране на съществуващия дефицит, плащане на пенсиите и заплатите, и на здравните разходи, разбира се, и за тези неща има финансиране. Финансовият резерв покрива малко над пет месеца", обясни министърът.

Той отбеляза, че финансовото министерство вече отчита спад на приходите в бюджета и добави, че дефицитът може да превиши 5 процента от БВП.

Анализатори предупреждават, че Румъния разполага с ограничени ресурси за справяне с кризата с коронавируса, тъй като страната се сблъсква със задълбочаване на дефицита по текущата сметка, а щедрите фискални мерки, одобрени преди предстоящите местни и парламентарни избори тази година, оказаха натиск върху рейтинговите перспективи, отбелязва Ройтерс.

Къцу заяви още, че очаква бързо възстановяваме на икономиката през втората половина на годината на базата на решенията на редица компании, които предпочетоха да замразят производството, вместо да съкращават персонал.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
337 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини