Намалява замърсяването на въздуха в големите европейски градове

  • 30 март 2020 10:47

  • 548
  • 0
Намалява замърсяването на въздуха в големите европейски градове
©

Ограничителните мерки, въведени в големите градове в Европа заради новия коронавирус, са довели до по-ниски нива на замърсяване на въздуха, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Градове като Брюксел, Париж, Мадрид, Милано и Франкфурт регистрират намаляване на средните нива на азотен диоксид в периода 5-25 март в сравнение със същия период на миналата година, показват данни от сателита Сентинел-5.

Този период съвпада с ограничителните мерки, които бяха въведени в много европейски страни и доведоха до намаляване на трафика - най-големият източник на азотен диоксид, както и до спад в производството на предприятия, излъчващи емисии с парников ефект.

Заради коронавируса над Италия намаляха емисиите на азотен диоксид

Данните на Европейската агенция по околна среда показват подобна тенденция за периода 16-22 март, отбелязва БТА. В Мадрид средните нива на азотен диоксид са намалели с 56% от седмица до седмица, след като испанското правителство забрани несъществените пътувания на 14 март.

Китай също регистрира намаляване на замърсяването с азотен диоксид през февруари, когато правителството наложи драконовски мерки в борбата с COVID-19.

В някои райони на Полша обаче нивата на азотен диоксид остават относително високи през март, вероятно заради преобладаващото използване на въглища за отопление.

Замърсяването на въздуха отнема преждевременно около 400 000 живота всяка година, сочат данните на Европейската агенция за околна среда.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
548 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини