Коронавирусът помрачава перспективите за германските износители

Доверието на германските износители в развитието на икомомиката е спаднало до най-ниското равнище от световната финансова криза. Това сочи проучване на икономическия институт Ифо (Ifo), цитирано от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14214

Индексът на института с централа в Мюнхен за очакванията на износителите са спаднали до минус 19,8 пункта през март спрямо минус 1,1 пункта през февруари. Мартенското ниво е най-ниското от май 2009 година, а спадът е най-резкият от обединението на Германия преди три десетилетия.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна до 36 508

Пандемията от коронавирус удря спирачката на световната търговия, посочи ръководителят на института Клеменс Фуест в изявление.

Международната логистика ще бъде затруднена още повече. Германия като страна износител ще бъде засегната особено силно, допълва той.

Институтът публикува вчера прогноза, според която германската икономика може да се свие с цели 20 процента тази година. Правителството на канцлера Ангела Меркел се надява да предотврати подобно катастрофално развитие с пакет стимулиращи мерки на стойност 750 млрд. евро.

Германското промишлено производство е в рецесия от месеци и икономиката разчиташе за растежа си на сектора на услугите. Епидемията, която наложи затварянето на ресторанти, молове и магазини, се очаква да засегне и двата сектора и да доведе до увеличаване на безработицата.

Друг индекс на Ифо, отчитащ заетостта, през март се е понижил до най-ниското си ниво от януари 2010 година, съобщи в. Ханделсблат.

Месечните изчисления на института се изготвят чрез анкета сред 9000 компании.

Германия забрани влизането на чужди сезонни работници

Подразделение за проучвания на федералната служба по заетостта също днес публикува собствен барометър за здравето на трудовия пазар. Показателят отчита рекордно за историята си месечно свиване през март и ведомството посочва, че очаква значително увеличаване на безработицата.

Проучването на Ифо за износа показва, че перспективите са мрачни за всички производствени сектори и най-вече за автомобилостроителите, които очакват значителен спад в износа. Умерен спад на износа очакват производителите на електрическо оборудване и химическият сектор, отбелязва БТА. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14214

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет