Британски вестници изразяват загриженост за здравето на Елизабет II

Една от централните теми за британския печат днес е новината, че престолонаследникът - принц Чарлз, е дал положителен тест за коронавируса и има леки симптоми на болестта, заради което се е изолирал в шотландското си имение в Бъркхол.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15587

"Индипендънт" съобщава, че той и съпругата му Камила са си направили тестовете в лаборатория на Националната здравна служба в графство Абърдийншър, защото отговаряли на критериите за тестване. Вестникът цитира депутатката от шотландския парламент Джоан Макалпайн, която пожелава на принца бързо възстановяване, но все пак задава въпрос: "При положение, че се казва, че симптомите му са били леки, както при мнозина други, аз питам, как той е успял да се вреди за тест, когато много медици от самата Национална здравна служба и социални работници, които са пряко изложени на вируса не могат да се тестват?". Депутатката привежда пример с неин племенник, който страда от астма и има белодробна инфекция, но неотдавна му бил отказан тест.

Принц Чарлз е дал положителна проба за коронавирус

Разбира се, централна тема в случая с инфектирането на 71-годишния принц е състоянието на майка му - 94-годишната кралица Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и. "Индипендънт" съобщава, че тя се е видяла на частна среща с него на 12 март в Лондон. Предполага се е, че Чарлз се е заразил на светско събитие в столицата същия ден и според вестника се е видял с майка си преди това, при това спазвайки всички съответни съвети с оглед опазването на нейното здраве и благополучие.

"Гардиън" цитира съобщение от лондонската резиденция на Чарлз и съпругата му Камила, според което не е възможно да се каже със сигурност от кого принцът е прихванал вируса, предвид големия брой ангажименти, които е имал през последните седмици заради публичната си роля. Той и кралицата заедно с други членове на кралското семейство са участвали в църковна служба в Уестминстърското абатство в Лондон на 9 март по случай Деня на Британската общност, където присъствали около 2000 души, включително политици, посланици и деца ученици. По-късно се изяснило, че един от присъстващите 54-ма знаменосци също е дал положителен тест за вируса, след което всички гости на церемонията и служители били уведомени и призовани да следват указанията на Световната здравна организация (СЗО) и на Националната здравна служба.

Чарлз е бил и на друго мероприятие в Лондон на 10 март, на което е присъствал и принцът на Монако Албер. Той също обяви преди няколко дни, че е дал положителен тест за КОВИД-19, отбелязва изданието. Вестникът цитира лекари, които смятат, че с оглед на тези събития най-ранната дата, на която Чарлз е можел да предава вируса на околните, е 13 март. Въпреки това кралицата също спазва всички здравни указания с оглед на ситуацията.

Принцът на Монако Албер II е заразен с коронавируса

"Гардиън" съобщава, че от антуража на Чарлз няма коментар какви точно симптоми на КОВИД-19 има той, освен че са леки. Престолонаследникът и Камила са в имението Бъркхед, но са разделени. Обслужва ги малък екип от домашни помощници, но те не контактуват физически с тях.

Междувременно, според "Индипендънт", кралицата е провела редовната си седмична аудиенция с премиера Борис Джонсън дистанционно - по телефона от замъка "Уиндзор".

NOVINI.BG ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15587

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет