ЕК отчита подобряване на обстановката по границите и настоява да се изпълни препоръката за зелените коридори

  • 24 март 2020 15:11

  • 1066
  • 0
ЕК отчита подобряване на обстановката по границите и настоява да се изпълни препоръката за зелените коридори
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия отчете днес подобряване на обстановката по границите, но настоя за спешно изпълнение на препоръката за зелени коридори за товарните пратки и за пропускането им за най-много 15 минути.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Все още на места наблюдаваме изчакване по 1-2 часа, но това е подобрение от необходимите доскоро 3-4 часа за пресичането на граница, заяви говорител на ЕК. Той отбеляза, че най-тежко е положението на границата между Румъния и Унгария. По думите на говорителя сред останалите места, където също се наблюдават забавяния, е границата между Румъния и нашата страна.

По данни на комисията 14 държави в Европа, от които 12 в ЕС, са възстановили граничните проверки - Австрия, Унгария, Чехия, Швейцария, Дания, Полша, Литва, Германия, Естония, Норвегия, Португалия, Испания, Финландия и Белгия. Всички държави от ЕС, освен Ирландия, са предприели мерки за изпълнение на забраната за пътувания по несъществени поводи на чужденци до ЕС.

ЕК очаква товарните пратки да преминават границите в ЕС най-много за 15 минути

Заради обстановката по границите са засегнати всички снабдителни вериги, отчита ЕК. По последни данни 75,9 на сто от редовните граждански полети в ЕС не се изпълняват.

Комисията използва повода, за да призове държавите от ЕС по-бързо да постигнат споразумение за общия бюджет до 2027 година. ЕК добави, че насочва 20 млн. евро хуманитарна помощ към Иран, а общо подкрепата за чужди държави за противодействие на епидемията от Ковид-19 достига 242 млн. евро. От тази сума 15 млн. евро ще бъдат предназначени за страните от Африка.

ЕК съобщи, че се наблюдават случаи в Африка на набеждаване на европейци, че са носители на зараза. Вирусите нямат гражданство и не признават граници, всеки опит за хвърлянето на вина води до изблик на расизъм и ЕС няма да търпи подобни думи, заяви говорител на комисията.

Той добави, че дезинформацията за епидемията нараства, идва от различни източници и от различни региони. Говорителят предупреди, че това е игра с човешкия живот. По неговите думи се отчитат опити за накърняване на доверието в ЕС. 

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини