ЕК: Готови сме да помогнем на България при нужда от подсилване на граничната охрана

  • 28 февруари 2020 15:13

  • 966
  • 2
ЕК: Готови сме да помогнем на България при нужда от подсилване на граничната охрана
© Getty (архив)

Европейската комисия изрази днес готовност да помогне, ако България поиска допълнителна подкрепа за опазването на границите. Говорител на ЕК отбеляза, че в момента в нашата страна са около 70 граничари от Фронтекс (граничната сложба Европейския съюз).

"От 2015 г. насам сме осигурили на България над 300 милиона евро от фондовете за миграция и охрана на границите, добави говорителят. България спокойно може да поиска допълнителна помощ", посочи той. По неговите думи най-вероятно помощта, която може да се осигури на нашата страна, е финансова или с изпращането на още европейски граничари.

Гърция засили охраната по границите с Турция

"Знаем за твърденията, че мигранти се движат от Турция към границата с ЕС, но имаме нужда от собствени данни", посочи говорителят. Той добави, че споразумението ЕС-Турция за миграцията продължава да действа.

"Очакваме Турция да продължи да изпълнява задълженията си по споразумението", заяви говорителят. По неговите думи досега няма официално съобщение от турската страна за промяна на политиката по отношение на бежанците и мигрантите.

Стотици бежанци от Турция тръгнаха към България

"Може да се очаква ЕС да продължи да осигурява жизненоважна помощ за бежанците, подслонени в Турция. Рано е да се каже точно как, докато не са приключили преговорите за европейския бюджет до 2027 г.", поясни говорителят.

Той определи обстановката около Идлиб като много опасна. Според оценката на комисията съществува заплаха от международен сблъсък в Сирия.

Последвайте канала на

966 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мария

2020.02.28 | 18:19

2

НАЙ ДОБРА ПОДКРЕПА ЩЕ НИ ОКАЖАТ МАДЖАРИТЕ,ТЕ ИМАТ ОПИТ ,НЕ СА МЕКИ КИТКИ И СА СЪПРИЧАСТНИ КЪМ ПРОБЛЕМА.ПРЕД КОЙТО НИ ИЗПРАВИХА"ШИРОКО СКРОЕНИТЕ"КОСМОПОЛИТИ!ТАКА,ЧЕ ОРБАН ДА ПОМАГА НА СЪМИШЛЕНИЦИТЕ СИ!КОЙ ОТКЪДЕ Е,НЯМАМЕ НУЖДА ОН ТЕРОРИСТИ И ТЪРТЕЙ!

Пенко Господинов

2020.02.28 | 16:54

1

Сега да кажат КЪДЕ СА ТЕЗИ 300 млн. евро. НЕЩАСТНИЦИ ДОЛНИ!!! Крадци....

Добави коментар

Водещи новини