Ако не бъде постигнат напредък до юни, Великобритания се оттегля от преговорите с ЕС

Британското правителство предупреди Европейския съюз, че ще напусне търговските преговори през юни, ако не се очертава постигането на широкобхватна сделка до края на годината. Това става след публикуваната стратегия на Даунинг стрийт за предстоящите преговори с Брюксел.

Отговарящият министър за Брекзит Майкъл Гоув заяви в парламента, че Обединеното кралство желае да сключи всеобхватно търговско споразумение до 10 месеца, но това не означава, че ще приеме каквото и да е обвързване със законите на ЕС: "В края на преходния период, на 31 декември, Обединеното кралство ще възстанови напълно своята икономическа и политическа независимост. Искаме най-добрите възможни търговски отношения с ЕС, но разменната монета в тази сделка няма да е суверенитетът ни".

ЕС и Великобритания създават съвместна комисия за Брекзит

ЕС вече бе изложил приоритетите си в преговорите, които трябва да започнат в понеделник. В тях става дума за безтарифна търговия, но запазване на правилата на ЕС за държавната помощ, правата на работниците и някои други сфери. Тези планове бяха посрещнати хладно на Даунинг стрийт. Британците искат сделка, каквато има блокът с Канада, Япония или Южна Корея. Брюксел обаче смята, че това не е възможно. Преговорите ще бъдат трудни.

Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е смята, че може да постигне сделка до края на декември и няма намерение да удължава преходния период. В противен случай е готов да изведе страната от ЕС без сделка, което означава търговия по правилата на Световната търговска организация, което, според неговите критици, ще нанесе сериозни щети на икономиката, отбелязва БНР.

Коментари

  1. 2020.02.28 | 08:17

    Тия не се навъчиха!!! Алчност и властолюбие, столетия експлоатация и ограбване на колонии, но чичо Сам ще излъже и тях!

    1. 2020.02.28 | 10:36

      От тарикатлък Ингелизите ще станат зависими от бившата си колония Америка.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет