Съседните на Италия страни обещаха да не затварят границите си

  • 25 февруари 2020 21:31

  • 1504
  • 0
Съседните на Италия страни обещаха да не затварят границите си
© Getty Images

Всички държави - съседки на Италия, "се ангажираха да държат отворени границите си, тъй като затварянето им би било грешка и ще е непропорционално", обяви днес италианският министър на здравеопазването Роберто Сперанца, след среща в Рим с колегите си, предаде Франс прес.

На тази министерска среща между Италия, Франция, Швейцария, Австрия, Словения, Хърватия, както и Германия и ЕС, министрите решиха също да "преценяват поотделно всеки конкретен случай" при евентуална отмяна на големи събития, според съвместното комюнике.

Италианският здравен министър увери, че "няма никаква промяна в условията за пътуване на италианците". При всеки случай, добави той, "говорим за вирус, който не признава граници". "За да се борим с него, трябва да си сътрудничим, никоя държава не може да действа сама", подчерта Сперанца.

11-та жертва на коронавируса в Северна Италия

В съвместното си изявление министрите и ЕС обещаха да "споделят и стандартизират информацията за пътници, които се връщат или отиват в рискови зони".

Министрите ще засилят също обмена на медицинска и епидемологична информация, както и тази по за приетите мерки за справяне със заразата.

Сперанца защити действията на правителството на Джузепе Конте като подчерта, че Италия е първата държава, спряла всички директни полети до и от Китай и една от първите, поставили термични скенери на главните си летища.

 

Той подчерта, че мерките са много строги и много сериозни, но трябва да се избягва всяване на паника. Министърът изрази увереност, че взетите в Италия мерки ще дадат резултат (карантина за 11 града и множество ограничения в половината от регионите на страната).

"Във влакове, автобуси и самолети, както и по гарите и летищата, искаме да предоставим информация на пътниците, идващи от засегнати райони"каза германският министър на здравеопазването Йенс Шпан.

"Например, ако имате конкретни симптоми, докато сте били в рисков регион, трябва да можете да се обадите на специален телефонен номер, за да получите нужната помощ".

"Казах, че ситуацията може да се влоши, преди да се подобри и тази оценка остава вярна", предупреди още министър Шпан.

Българката, блокирана в хотел в Тенерифе заради коронавируса: Всички сме затворени по стаите си и не ни дават да излизаме

В същото време австрийските власти поставиха под карантина хотел в туристическия град Инсбрук - столица на алпийската провинция Тирол, където е работила италианска рецепционистка, заразена с коронавируса, съобщиха медии, цитирани от АФП.

Говорителка на провинциалното правителство в Тирол отказа да уточни къде точно е работила италианката, но според австрийски медии, става дума за намиращия се в центъра на Инсбурк "Гранд хотел Европа", който има 108 стаи.

"Никой няма право да влиза или да излиза, докато властите не установят с кого е била в контакт", заяви за АФП говорителката. Тя съобщи още, че жилището на жената в Инсбрук също е изолирано.

Италианката и нейният спътник, също италианец, са поставени под карантина в градска болница, където са били диагностицирани с новия коронавирус, каза Гюнтер Вайс, директор на университетската клиника по вътрешни болести.

Това са първите два случая на коронавирус в Австрия.

И двамата италианци са на 24 години. В петък те са пътували с кола от Ломбардия, откъдето са родом, до Австрия.

Ломбардия е един от регионите в Италия, обхванат от епидемията. След като получили треска, двамата се свързали със здравните власти.

Последвайте канала на

Novini.bg
1504 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини