Белгийски град не отмени традиционен карнавал въпреки исканията на Израел

  • 23 февруари 2020 21:12

  • 2662
  • 3
Белгийски град не отмени традиционен карнавал въпреки исканията на Израел
© Pixabay

Белгийският град Аалст пренебрегна призивите от Израел да забрани традиционния карнавален парад, на който миналата година имаше пародиен скеч от фигури, изобразяващи ортодоксални евреи, седящи върху чували с пари, предаде ДПА.

На началото на фестивала днес не попречи и бушуващият бурен вятър, предаде БТА.

Карнавалът в Аалст неведнъж е критикуван, че позволява на участниците си да демонстрират стереотипизирани образи на евреи, като властите винаги се оправдават със свободата на словото и с аргумента, че това е просто сатира.

Миналата година карнавалът загуби статута си от ЮНЕСКО като културно наследство. От ЮНЕСКО се мотивираха с "рецидивиращите расистки и антисемитски прояви".

Нарастващият расизъм разтревожи евродепутатите

Израелският външен министър Израел Кац призова по-рано тази седмица Белгия да забрани този карнавал, който като други подобни масови забавления в района води корените си от средновековните времена и използва карикатурни образи за политическа сатира.

Нито тези критики, нито предупрежденията за ветрове от над 100 км/час обаче не спряха жителите на Аалст, макар че други белгийски градове отмениха или отложиха своите карнавали заради лошото време днес. В медийна статия кметът на града написа, че карнавалът съдържа "специален контекст" и че "хуморът е важен отдушник в едно свободно общество".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2662 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.02.23 | 22:27

3

ИЗРАЕЛ Е МИЗЕРИЯ НЯМА БОГАТИ - СОЦИАЛИЗЪМ. ПРАВИ СА ЕВРЕИТЕ ДА СЕ ОПЛАКВАТ ЧЕ ГИ ПРЕДСТАВЯТ НЕВЯРНО. ТО БИЛО НЯКОГА, ВЕЧЕ НЯМА.

2020.02.23 | 21:26

1

Явно кмето не е бил бодигард преди.

2020.02.23 | 21:29

2

Или е прочел повече от една книга?

Добави коментар

Водещи новини