Макрон смята, че дистанцирането от Русия би било голяма грешка за ЕС

  • 04 февруари 2020 21:22

  • 1192
  • 3
Макрон смята, че дистанцирането от Русия би било голяма грешка за ЕС
©

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на обвини Русия, че се е впуснала в исторически ревизионизъм относно Втората световна война, но заяви, че една силна Европа трябва да остане отворена към честен диалог с Москва, предаде Асошиейтед прес. Това изявление Макрон направи по време на визитата си в Полша.

Пред студенти в Ягелонския университет в Краков, Макрон осъди неотдавнашните усилия на Кремъл за приписване на вината за избухването на Втората световна война на действия на поляци и на някои европейски правителства. Макрон каза, че "научни и исторически факти" ясно показват, че Полша, която беше окупирана от нацистка Германия през тази война, е била жертва и е изгубила много хора.

Макрон призова Полша да спазва европейските ценности

Президентът посочи, че това неправилно представяне на фактите трябва да се има предвид, но подчерта, че Русия географски е част от Европа и не трябва да бъде изолирана в момент, в който ЕС гледа към бъдещето след Брекзит.

"Убеден съм, че ние можем да изгради архитектура на стабилност, мир, доверие в Европа само ако водим диалог с Русия", каза Макрон. Той добави, че това не означава, че "трябва да се правят отстъпки пред Русия и да се забравя какво е направила или прави тя, но трябва да се поиска деескалация".

"Мисля, че голяма грешка са се дистанцираме от една част от Европа, към която изпитване безпокойство", каза Макрон.

Френски компании, които търгуват с Русия, упражниха натиск над Макрон да подобри връзките с Москва и да облекчи икономическите санкции, отбеляза АП.

Друга причина, поради която Макрон иска сближаване с Русия, е неговото разочарование от американската външна политика при президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който взима важни решения, без да се консултира с европейските си съюзници.

По повод френските виждания за Москва полският посланик във Франция Томаш Млянарски каза, че ЕС трябва да говори с един глас в диалога си с Русия и че няма място за авангардистки идеи.

Отношенията на Полша с Русия са обтегнати и неотдавнашните изказвания на руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 за началото на Втората световна война допълниха това напрежение. Полша отхвърли изказванията на Путин като неверни.

Говорителят на Путин - Дмитрий Песков, каза по-рано днес, че Полша все още не е поканена на церемониите в Москва на 9 май по повод края на Втората световна война, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
1192 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
реалист

2020.02.04 | 22:27

1

Макроне, най-накрая поумня.

Сергей Мукавеев!

2020.02.05 | 05:59

3

Страшно си т@п Саше!!! Чези мин хена, т@п@к

$¥€₩£@

2020.02.05 | 05:57

2

Д€йб@ и руското м€к€ре д€йб@! Не си ври гагата където не ти е работа пр€дунгел!!!

Добави коментар

Водещи новини