Полският президент подписа спорния законопроект за дисциплинарните наказания на съдии

  • 04 февруари 2020 20:42

  • 501
  • 0
Полският президент подписа спорния законопроект за дисциплинарните наказания на съдии
© gettyimages

Полският президент Анджей Дуда подписа спорния законопроект, който според критици може да бъде използван за запушване на устата на съдии, критични към правителствените реформи. Това потвърди пред полската информационна агенция президентски говорител, предаде БТА.

Законодателният акт, изготвен от управляващата партия "Право и справедливост", е поредната реформа в сферата на правосъдието, която поставя Полша в конфликт с Европейския съюз.

Макрон призова Полша да спазва европейските ценности

Той предвижда съдии да получават дисциплинарни наказания, включително да бъдат уволнявани, за редица действия, включително за поставяне под съмнение на законността на назначения в правосъдната система.

Съдиите могат да бъдат наказани, ако се занимават с "политическа дейност" или ако "възпрепятстват функционирането на съдебната власт".

Новият режим на дисциплинарните производства не гарантира независимостта и безпристрастността на дисциплинарния състав на Върховния съд. В този състав влизат само съдии, избрани от Националния съдебен съвет, който от своя страна се назначава политически от полския Сейм.

Същевременно новият режим на дисциплинарните производства не гарантира, че съд, създаден със закон, ще взема решенията на първа инстанция по дисциплинарни производства срещу съдиите в обикновените съдилища. Вместо това той оправомощава председателя на дисциплинарния състав да определя въз основа на всеки конкретен случай и с почти неограничено право на преценка дисциплинарния съд на първа инстанция, който да разглежда дадено дело срещу съдиите в обикновените съдилища. С новия режим вече не се гарантира, че делата се решават в разумни срокове. Това позволява на министъра на правосъдието да не приключва делата по дисциплинарни производства срещу съдии в обикновените съдилища посредством назначени от него длъжностни лица, отговарящи за дисциплинарни производства.

Новият режим също така засяга правото на защита на съдиите в обикновените съдилища. Съдиите не са предпазени спрямо наличието на политически контрол и поради това е нарушена независимостта на съдебната власт.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
501 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини