Борис Джонсън: Брекзит бележи началото на ера на обновление и обединение на Великобритания

31 януари 2020 07:44

Борис Джонсън: Брекзит бележи началото на ера на обновление и обединение на Великобритания
© gettyimages
701 3

Излизането на Великобритания от ЕС днес бележи началото на ера на обновление и обединение на страната. Това се казва в подготвена реч на премиера Борис Джонсън, откъси от която разпространи канцеларията му, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Това не е край, а начало. Настъпил е момент на зазоряване и вдигане на завесата през ново действие. Това е момент за национално обновление и обединение", се казва в речта, която Джонсън ще произнесе в 22 ч. по Гринуич, един час преди настъпването на Брекзита, с който Великобритания ще стане първата страна, напуснала Европейския съюз.

Обединеното кралство напуска Европейския съюз

"Това е нова ера, в която повече няма да се съгласяваме, че възможностите в живота за вас и семейството ви зависят от това в коя част на страната живеете. Нашата роля като правителство, моята работа, е да обединим нашата страна и да поведем хората ѝ напред", добавя Джонсън.

Днес премиерът ще свика заседание на кабинета си в североизточния английски град Съндърланд, който подкрепи Брекзита с 61 процента на референдума през 2016 г. В града се намира главният европейски завод на японския автомобилостроител "Нисан", чието бъдеще беше под въпрос при твърд Брекзит, който обаче беше избегнат благодарение на сключеното с Брюксел споразумение за напускане.

Три години и половина след референдума от юни 2016 г., на който британците решиха да излязат от блока на 28-те, ЕС за пръв път ще загуби държава-членка. Раздялата няма незабавно да предизвика конкретни промени, а ще отбележи началото на преговорите по условията на бъдещите им отношения. Отношенията между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година.

Мая Йорданова
701 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар

2020.01.31 | 12:04

20149

evro bokluk nesto ne ti haresva tce shte se razpadne vevrogeiskoto obshtestvo tova e nacaloto bokluk vsicki pederasi I hemafroditi kato teb shte badat izrinati.

к

2020.01.31 | 12:36

20188

Ко речи? В Турцията нямате ли кирилица на клавиатурките?

Европа

2020.01.31 | 09:42

20067

Мръсен,изрусен-педал.?

Добави коментар

Водещи новини