Часове ни делят от Брекзит!

След 40 месеца преговори, три удължавания на преговорния период по член 50 от (Договора за Европейския съюз) ДЕС и два проекта на споразумения, одобрени от лидерите на ЕС-27 и премиера на Обединеното кралство, одобрението на договора, определящо условията за изтеглянето на Обединеното кралство от ЕС, вече е близо до завършване.

Утре, 29 януари 2020 г., Европейският парламент трябва да гласува препоръката за даване на съгласие за договора за оттегляне на Обединеното кралство (Обединеното кралство) от Европейския съюз (ЕС), одобрен в настоящата си версия от лидерите на ЕС и Обединеното кралство Премиерът през октомври 2019 г. Съгласието на Парламента, след приключване на вътрешните процедури на Обединеното кралство за ратифициране на споразумението, ще позволи влизането му в сила на 1 февруари 2020 г.

 

 

Подоробности за гласуването очаквайте от екипа на NOVINI.BG в Брюксел.

Тогава Великобритания ще прекрати 47-годишното си членство в ЕС, въпреки че правото на ЕС ще остане приложим за Обединеното кралство по време на 11-месечен преходен период, приключващ на 31 декември 2020 г.

Ако обаче Парламентът откаже съгласието си, Великобритания ще напусне ЕС без сделка на 1 февруари 2020 г., като отсъства друго удължаване на срока по член 50.

 

 

Започнати през юни 2017 г., преговорите се фокусираха на първа фаза върху три ключови въпроса: защита правата на гражданите на Обединеното кралство и ЕС, постигане на споразумение за финансова спогодба и гарантиране на липсата на твърда граница на остров Ирландия. Във втората фаза на преговорите, от декември 2017 г., беше обсъдена рамката за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания и преходните договорености. На 14 ноември 2018 г. преговарящите приеха проект на договор за оттегляне и политическа декларация, определяща рамката за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, както незабавно одобрени от тогавашния премиер на Обединеното кралство Тереза ​​Мей, така и от лидерите на ЕС-27. Камарата на общините на Обединеното кралство обаче гласува многократно за отхвърляне на споразумението за теглене; и след като встъпи в длъжност през юли 2019 г., новият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън се зае да предоговори решението за „бекстоп“ за Северна Ирландия. На 17 октомври 2019 г. Европейският съвет одобри преразгледано споразумение за оттегляне, в което основните промени, свързани със Северна Ирландия, и преразгледа политическата декларация. Впоследствие ЕС-27 предостави допълнително удължаване на член 50 на Обединеното кралство до 31 януари 2020 г., за да позволи процеса на ратифициране да приключи.

Споразумението за оттегляне е обширен правен документ, включващ: общи и заключителни разпоредби, права на гражданите, финансова спогодба, правила за преходния период, други въпроси за разделяне (правила за приключване на текущи процеси в края на преходния период, например текущи съдебни процедури ) и управление на споразумението. Той също така включва три протокола (за Ирландия / Северна Ирландия, Гибралтар и суверенните бази на Обединеното кралство в Кипър) и приложения.

Какво ще стане с местата на британските евродепутати в Страсбург след Брекзит?

Настоящият брой на евродепутатите е 751. След Брекзит ще бъдат освободени 73 места, от които 46 ще бъдат запазени за бъдещо разширяване на ЕС.

27 места ще бъдат разпределени между държави членки, които са недостатъчно представени (underrepresented)  - такива са 14 в момента.

 

 

От 1 февруари 2020 новият брой на евродепутатите ще бъде 705.

 

Коментари

  1. 2020.01.29 | 19:19

    Айде, тръпнем в очакване .

  2. 2020.01.28 | 12:57

    А до БГекзит колко остава?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Одобрявате ли новите санкции на Европейския съюз срещу Русия?

Избрано от Интернет