ЕС разкри намеренията си спрямо Иран

  • 14 януари 2020 19:30

  • 1541
  • 0
ЕС разкри намеренията си спрямо Иран
© Pixabay

ЕС, Франция, Германия и Великобритания нямат намерение да наказват Иран.

Това заяви днес пред Европейския парламент върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде БТА. Той отбеляза, че съобщението за задействане на механизма за уреждане на спорове по ядреното споразумение с Техеран цели възобновяване на пълното спазване на договореностите. Това е начин за решаване на спор по приложението на споразумението, той цели връщане към пълното спазване на договора. Не става дума да се налагат санкции, както се твърди в медиите, поясни Борел.

Напрежението в Близкия изток тревожи Европейския съюз

Нямаме скрити намерения в Близкия изток, търсим мирни и договорени решения, добави той. Борел определи обявените намерения на Техеран да не спазва изцяло споразумението като "тревожни". Искаме споразумението да оцелее, защото иначе напрежението ще нарасне допълнително. Представете си какво щеше да бъде днес, ако Иран имаше ядрено оръжие, посочи Борел. Той отбеляза, че от 2014 г. насам ЕС е осигурил на Ирак 1,2 милиарда евро. По неговите думи обстановката от последните дни може да отклони вниманието от необходимостта от политически промени и борба с корупцията в страната. Борел призова всеки, който може да окаже влияние, да помогне за успокояване на обстановката.

ЕС съветва да не се извършват полети над Иран

Върховният представител поясни, че ако напрежението отново се повиши, ако обстановката излезе пак от контрол, последиците може да бъдат тежки и да се отразят на много хора. Сред възможните последици той посочи възстановяването на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД). По неговите думи подобно развитие трябва да се избегне на всяка цена, затова е необходимо запазването на международната коалиция срещу ИД.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини